Šef američkog IBM-a nije optimističan: Na normalizaciju opskrbe čipovima, mogli bismo čekati godinama

Zbog nestašice čipova sve se češće spominje otvaranje tvornica i u drugim dijelovima svijeta, a ne samo u istočnoj Aziji.

Martina Čizmić | 15.05.2021. / 08:47

Ginni Rometty i Jim Whitehurst (Foto: IBM)

 Nestašica čipova poremetila je planove brojnim tvrtkama diljem svijea. Neke su morale čak i privremeno zatvarati svoje tvornice ne bi li tako smanjile troškove i prikupile materijale za daljnji rad.

No, unatoč tome što brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom čipova uložiti dodatna sredstva i napore ne bi li zadovoljile potražnju, čini se kako ćemo na normalizaciju morati pričekati barem do 2022., a ako je vjerovati šefu američke podružnice IBM-a, Jimu Whitehurstu, mogle bi proći godine.

U razgovoru za BBC, Whitehurst je istaknuo kako je veliki raskorak između trenutka kad se neka tehnologija razvije i kad ta tehnologija krene u proizovdnju te postane dostupna tržištu.

Zbog toga su tvrtke prisiljene tražiti alternativne načine kojima bi zadovoljile potražnju na tržištu.

Morat ćemo razmisliti o ponovnom korištenju, produljenju trajanja nekih računalnih tehnologija, ali i o ubrzavanju ulaganja u tvrtke koje proizvode čipove, kako bismo povećali kapacitete, dodao je Whitehurst.

Problemi s opskrbom čipovima, koji se većinom izrađuju u istočnoj Aziji, potaknuli su tvrtke, ali i zemlje diljem svijeta, da razmisle o ulaganju u širenje proizvodnje u drugim dijelovima svijeta. Tako su u EU već počeli spominjati dodatna ulaganja u izgradnju europskih tvornica u kojima bi se proizvodili čipovi, kako za europske, tako i za svjetske potrebe.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti