U modernom, užurbanom i digitalnom svijetu u kojem živimo ekrani su neizbježni i doslovno svuda oko nas. Od pametnih satova na našim rukama do telefona, tableta, monitora i TV-a. Uskoro bi nam se ti ekrani mogli još više približiti s razvojem pametnih naočala i AR/VR uređaja, što znači da ćemo ekran konstantno nositi na sebi, a skidat ćemo ga jedino kad spavamo.

Tim Cook Najvažniji projekt Tima Cooka: Apple priprema gadget koji bi trebao zamijeniti iPhone

Brojna su ranija istraživanja pokazala koliko ekrani, odnosno njihovo prekomjerno korištenje mogu biti opasni, pogotovo za mlade. Da bi trebalo dobro razmisliti o načinu uporabe gadgeta i vremenu koje provodimo s ekranima, smatra i prvi čovjek Applea, Tim Cook. Iako se to može učiniti ironičnim jer upravo na ljudskoj ovisnosti, odnosno potrebi za ekranima Apple ostvaruje nevjerojatne prihode i profit, a vrijednost tvrtke veća je od 2,6 bilijuna dolara, Cook kaže da ne želi da djeca budu zalijepljena za proizvode njegove kompanije.

Današnja djeca rođena su u digitalno doba i, kako je objasnio Cook u jednom intervjuu, ona su sada digitalna, no vrlo je važno postaviti ograničenja oko njihova ponašanja u digitalnom svijetu. Smatra kako bi se korištenje tehnologije u učionicama trebalo ograničiti i nikako ne želi da njegov nećak (Cook nema djecu) provodi previše vremena na društvenim mrežama.

Ne želimo da ljudi previše koriste naše telefone. Ne želimo to vidjeti, komentirao je Cook ovisnost o telefonima te kaže kako su razvili alate koji bi trebali spriječiti ljude da toliko vremena provode fokusirani na ekrane. Appleov fokus usmjeren je na razvoj proizvoda koji potiču ljude na učenje i stvaranje stvari koje inače ne bi radili, kaže Cook.

Otkrio je i kako često koristi opciju Vrijeme uporabe zaslona na svom iPhoneu kako bi ograničio vrijeme koje provodi s ekranima: Moja je filozofija da ako više vremena gledaš u telefon umjesto u nečije oči, radiš pogrešnu stvar. Umjesto s ekranima, Cook svoje slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi. Ljubitelj je bicikliranja i planinarenja i smatra kako je najbolje što možete učiniti umjesto s ekranima provesti vrijeme u - prirodi.

iPhone 14 Pro Max Otkriven veliki novitet koji Apple priprema za iPhone 15

U razgovoru Cook se dotakao i VR/AR naočala, za koje je prije smatrao da nemaju budućnost, no čini se kako je promijenio svoje razmišljanje. Poznato je kako Apple godinama razvija takav uređaj i od njegova predstavljanja, čini se, dijele nas mjeseci. Dok je Cook, dakle, protivnik pretjeranog korištenja ekrana, vjeruje kako bi naočale s podrškom za proširenu i virtualnu stvarnost mogle poboljšati komunikaciju i povezanost ljudi, a bile bi korisne i u korporativnom okruženju.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju