Šef Applea uvjeren: AI će omogućiti da svoje telefone koristimo - manje

Nove opcije koje su najavljene odnosit će se prije svega na komponentu generativne umjetne inteligencije koja, neće biti vidljiva korisnicima kao takva, već kao "pomoć" u obavljanju svakodnevnih zadaća.

Martina Čizmić | 14.06.2024. / 14:43

Tim Cook (Foto: Afp)

 Vjerovali ili ne, ali nova Appleova ažuriranja koja podrazumijevaju uvođenje "Appleove inteligencije" mogla bi korisnike natjerati da svoje pametne telefone koriste - manje.

Ovu neobičnu tvrdnju izrekao je, ni više ni manje, izvršni direktor kompanije, Tim Cook. U razgovoru s IT youtuberom, Marqesom Brownleejem, Cook je pojasnio kako je glavna značajka "Appleove inteligencije" što s vremenom postaje sve pametnija, pa zadatke za koje joj je prije trebalo više vremena, obavlja sve brže.

Tim Cook i Craig Federighi Umjetna inteligencija u potpunosti mijenja način na koji će se koristiti Appleovi uređaji

Mislim da je to mogućnost i to značajna mogućnost. Mislim, za nas, nikad nismo željeli da ljudi provode cijele svoje živote viseći na svojim uređajima. Naš model ne treba stalno korištenje za uspjeh. Naš model želi vas učiniti boljima, da možete bolje obavljati stvari koje inače ne biste mogli. Želimo vam dati alat pomoću kojeg možete činiti nevjerojatne stvari, koje ne biste mogli bez tog alata.... Vjerujem da, kako stvari budu postajala sve pametnije i pametnije s Appleovom inteligencijom, da će vam i stvari koje su vam sad oduzimale mnogo vremena, oduzimati sve manje, rekao je Cook.

Pojasnio je kako Apple već dugo koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje u svojim proizvodima, a kao primjer naveo Appleov sat koji detektira padove ili promjene u radu srca. Nove opcije koje su najavljene odnosit će se prije svega na komponentu generativne umjetne inteligencije koja, kako ističe Cook, neće biti vidljiva korisnicima kao takva, već kao "pomoć" u obavljanju svakodnevnih zadaća.

Elon Musk Musk kipti od bijesa: Zaprijetio zabranom korištenja Appleovih uređaja u svojim kompanijama

Dijelom će to omogućiti suradnja s OpenAI, tvrtkom koja stoji iza popularnog ChatGPT-a. No, mnoge je takva suradnja zabrinula. Jer Apple slovi kao kompanija koja brine o privatnosti svojih korisnika, a OpenAI baš i ne.

No, Cook uvjerava kako korisnici ne moraju strahovati za svoje podatke jer oni ni u kom trenutku neće biti dostupni OpenAI-u. 

Kako to planiraju napraviti, pogledajte u priloženom videu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti