Šef BioNTecha nema optimistične vijesti: Svijetu će već sljedeće godine trebati nova cjepiva protiv COVID-19

Nova cjepiva vjerojatno neće biti potrebna ove godine, no do sredine 2022. mogli bismo biti u potpuno drugačijoj situaciji, uvjeren je Sahin.

Martina Čizmić | 07.10.2021. / 14:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kreiranje cjepiva protiv COVID-19 oborilo je sve rekorde - i u različitim tehnikama i tehnologijama koje su se koristile, i u brzini kojom su kreirana, a zasigurno i u brzini kojom su odobravana i distribuirana diljem svijeta. 

No, šef BioNTecha, Ugur Sahin, tvrtke koja je s Pfizerom razvila jedno od najtraženijih cjepiva protiv COVID-19, smatra da aktualna cjepiva neće biti dovoljna za obuzdavanje i okončanje pandemije koronavirusa. 

Slika nije dostupna BioNTech objavio: Naše je cjepivo učinkovito, ne moramo ga prilagođavati novim varijantama virusa

U razgovoru za Financial Times, Sahin je naglasio kako trenutno dostupna cjepiva protiv COVID-19, uključujući i ono koje je razvila njegova tvrtka, pružaju dovoljnu zaštitu protiv aktualnih varijanti koronavirusa, a dodatna doza daje i bolju zaštitu. No, kako virus bude mutirao, cjepiva bi se mogla naći u problemima.

Buduće varijante virusa mogle bi razviti sustav izbjegavanja imunološkog odgovora, što će smanjiti njihovu učinkovitost. Stoga će biti potrebno razviti prilagođena cjepiva protiv COVID-19, rekao je Sahin.

Dodao je kako to vjerojatno neće biti potrebno ove godine, no do sredine 2022. mogli bismo biti u potpuno drugačijoj situaciji.

Ovaj virus neće nestati, već će se dodatno prilagoditi. Nemamo razloga pretpostavljati da ćemo se lakše nositi sa sljedećom generacijom virusa no što to naš imunološki sustav radi s postojećom. To je stalna evolucija i ta je evolucija tek započela, upozorava Sahin.

Slika nije dostupna Osnivač BioNTecha otkrio kad bi pandemija u većini europskih zemalja i SAD-u mogla biti stavljena pod kontrolu

I dok je bogati dio svijeta nabavio dovoljne količine različitog cjepiva protiv COVID-19 te svojim građanima dao jednu, dvije pa čak i tri doze, siromašniji dio svijeta još uvijek pokušava doći do svoje prve doze.

Sve su glasnija upozorenja znanstvenika da se svijet neće "riješiti" koronavirusa, već će morati naučiti živjeti s njim. A to neće biti moguće dok većina svjetskog stanovništva ne bude u potpunosti cijepljena - postojećim ili nekim od novih cjepiva na kojima farmaceutske tvrtke već rade.

Izvor: Financial Times

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti