Šef Huaweija: U svijetu postoji 176 komercijalnih 5G mreža, ali još ima mjesta za poboljšanje

Snažna mreža ključna je za 5G aplikacije za industrijsku uporabu, pa operateri moraju stalno poboljšavati mrežne mogućnosti, ističe šef Huaweija.

Martina Čizmić | 14.10.2021. / 08:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uvodnim izlaganjem rotirajućeg predsjednika Huaweija, Kena Hua, u Dubaiju je započeo 12. godišnji Global Mobile Broadband Forum (MBBF). Hu je govorio o trenutnom stanju razvoja 5G -a i novim mogućnostima za napredak.

U samo pet godina komercijalne implementacije, 5G je korisnicima pružio značajne prednosti u mobilnom iskustvu, a već počinje i podupirati različite industrije diljem svijeta. Napredak je bio mnogo brži nego što smo očekivali, posebno u pogledu pretplatničke baze, pokrivenosti mrežom i ogromnom broju 5G terminala na tržištu, istaknuo je Hu te posebno naveo tri područja mogućnosti koja će pokrenuti sljedeću fazu rasta 5G-a - XR usluge, B2B tržište i razvoj rješenja s niskom emisijom ugljika.

Slika nije dostupna HAKOM dodijelio frekvencije za korištenje 5G mreže i prikupio ukupno gotovo 359 milijuna kuna u proračun

Istaknuo je kako trenutno u svijetu postoji 176 komercijalnih 5G mreža koje opslužuju više od 500 milijuna korisnika. U potrošačkom su prostoru prosječne brzine preuzimanja na 5G mreži otprilike 10 puta veće od onih na 4G-u, što je potaknulo šire prihvaćanje aplikacija na VR tehnologiji ili emitiranja snimaka u 360 stupnjeva. U poslovnom sektoru već postoji 10.000 projekata koji koriste B2B 5G aplikacije (5GtoB). 5G aplikacije u industrijama poput proizvodnje, rudarstva i brodogradnje su već prošle testiranja i uveliko se primjenjuju.

Iako je napredak stabilan, Hu je istaknuo kako još uvijek postoji prostor za poboljšanje.

Trenutno je više od polovice ovih 10.000 5GtoB projekata u Kini. Već imamo ogroman broj primjera upotrebe, ali moramo izgraditi održive poslovne slučajeve, dodao je Hu.

Huaweijev čelnik govorio je i o širim promjenama koje će dugoročno utjecati na ICT industriju, uključujući ubrzanu digitalnu transformaciju uzrokovanu pandemijom, dodajući kako su cloud i umjetna inteligencija postali nezaobilazni za sve organizacije, te kako svijet shvaća klimatsku situaciju sve ozbiljnije.

Ovi trendovi pružaju mnoge mogućnosti našoj industriji. Ali oni stvaraju i neke izazove. Postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti da se spremimo, istaknuo je. 

Prema Huu, industrija prvo mora pripremiti mrežnu infrastrukturu, uređaje i sadržaj za eksplozivan rast u proširenoj stvarnosti (XR). Kako bi podržale nesmetano XR iskustvo temeljeno na oblaku, mrežne infrastrukture moraju osigurati brzine preuzimanja veće od 4,6 Gbit/s s latencijom ne većom od 10 milisekundi. Upravo je Huawei prošle godine objavio svoje ciljeve za 5.5G za koje vjeruju da će pomoći u rješavanju ovog izazova.

S aspekta uređaja, smanjenje prepreka za korištenje slušalica ključno je za dostizanje prekretnice u virtualnoj stvarnosti, jednoj od ključnih tehnologija u repertoaru proširene stvarnosti u kojoj su još AR i MR.

Da bismo dosegli ovu prekretnicu, moramo poboljšati i slušalice i sadržaj. Ljudi žele slušalice koje su manje, lakše i pristupačnije, rekao je Hu. Kako bi se obogatio ekosustav sadržaja, Hu je pozvao industrijske predstavnike da osiguraju platforme i alate u oblaku koji pojednostavljuju razvoj sadržaja.

Slika nije dostupna "Zdenka" pokazala koliko će 5G tehnologija utjecati na razvoj autonomnih robota

Drugi preduvjet je prema Huu da telekomunikacijski operateri poboljšaju svoje mreže i razviju sposobnosti kako bi se pripremili za 5GtoB. Snažna mreža ključna je za 5G aplikacije za industrijsku uporabu, pa operateri moraju stalno poboljšavati mrežne mogućnosti, poput uzlazne veze, pozicioniranja i detekcije. Budući da su industrijski scenariji mnogo složeniji od potrošačkih, briga o operativnosti sustava i održavanju može biti pravi izazov. Huawei zbog toga razvija autonomne mreže koje donose inteligentna rješenja u sve aspekte 5G mreža, od planiranja i izgradnje do održavanja i optimizacije.

Digitalna transformacija također zahtijeva različite uloge. Osim što omogućuju povezivanje, operateri mogu poslužiti i kao pružatelji usluga u oblaku, integratori sustava i još mnogo toga. Za poticanje šireg usvajanja 5G-a u industriji, važan je i razvoj standarda za telekomunikacije koji su specifični za ovu industriju. U Kini su operateri, zajedno sa svojim industrijskim partnerima, počeli raditi na standardima za primjenu 5G-a u sektorima poput vađenja ugljena, čelika i proizvodnje električne energije, što je pomoglo potaknuti širu primjenu u tim sektorima.

Osim tehnologije, ovo su neke od nematerijalnih prednosti koje neće donijeti kratkoročnu dobit, ali će biti ključne za dugoročnu konkurentnost na 5GtoB tržištu, zaključio je Hu.

Treća točka na koju Hu ukazuje je potreba da se industrije pripreme za zelenu eru. Prema Svjetskom gospodarskom forumu, do 2030. digitalna tehnologija može pomoći pri smanjenju globalne emisije ugljika za najmanje 15 posto.

S jedne strane, imamo sjajnu priliku pomoći svim industrijama smanjiti ugljične emisije i poboljšati energetsku učinkovitost digitalnom tehnologijom. S druge strane, moramo priznati da naša industrija ima sve veći ugljični otisak, a mi moramo poduzeti korake da to poboljšamo. Trenutno Huawei koristi nove materijale i algoritme za smanjenje potrošnje energije naših proizvoda, a mi preuređujemo web stranice i optimiziramo upravljanje napajanjem u našim podatkovnim centrima radi veće učinkovitosti, rekao je Hu.

Huawei je domaćin ovogodišnjeg Global Mobile Broadband Foruma zajedno sa svojim industrijskim partnerima GSMA i Vijećem za telekomunikacije SAMENA. Forum okuplja telekom operatere, lidere vertikalnih industrija i partnere u ekosustavima iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o tome na koji način maksimizirati potencijal 5G-a i potaknuti mobilnu industriju prema naprijed.

Vidjeli smo toliko promjena u posljednje dvije godine - s pandemijom, tehnologijom, poslovanjem i gospodarstvom. Krećući se naprijed, kako se svijet počinje oporavljati, moramo prepoznati prilike koje su pred nama i pripremiti se za njih. Pripremite našu tehnologiju, pripremite naše tvrtke i pripremite svoje kapacitete, zaključio je Hu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti