Šef Twittera otkrio: Želimo decentralizirati internet i učiniti ga sigurnijim pomoću blockchaina

Razvijamo tehnologije koje se temelje na identitetu i sigurnosni sustav koji koristi individualnost, otkrio je šef Twittera u razgovoru na Oslo Freedom Forumu.

Martina Čizmić | 30.09.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Suosnivač Twittera i osnivač Squarea Jack Dorsey nije poznat po čestim istupima u javnosti, rijetko daje intervjue, a onda i kad govori na konferencijama, tema mora biti nešto što mu je osobno veoma važno.

Stoga ne iznenađuje što je pristao govoriti na konferenciji Oslo Freedom Forum, na kojoj su glavna tema bila ljudska prava u cijelom svijetu, ali i njihovo kršenje na internetu. Dorsey je u razgovoru o internetu i problemima uz njega dao kroz prizmu Twittera.

Kako su društvene mreže, pa tako i Twitter, u posljednje vrijeme pod posebnim povećalom zbog nadolazećih američkih predsjedničkih izbora, logično je bilo postaviti pitanje o botovima, trolovima i lažnim profilima na Twitteru koji pokušavaju utjecati na javno mnijenje.

Posvećujemo puno više pažnje prepoznavanju uzoraka, ne samo u pojavljivanju profila već i u uzorcima koji povezuju račune, otkud ti računi dolaze. Pregledavamo nove račune i pratimo koliko se brzo razvijaju, posvećuju li sve tvitove samo nekoj temi, koriste li samo jedan hashtag, šire li samo jednu određenu poruku, kako bismo mogli puno brže djelovati. I mislim da je to ključno, da identificiramo te mreže koje koriste automatizirane načine te ih što prije uklanjamo s Twittera. Moramo biti otvoreni prema onome što nalazimo, ali i svjesni toga da javno otkrivanje rizika ukazuje na propuste u našem sustavu i pokazuje drugima kako ih iskoristiti u budućnosti, otvoreno je ispričao Dorsey.

Dodao je i kako su u Twitteru postali sve bolji u prepoznavanju takvih rizičnih profila te su uspjeli ostati korak ispred pojedinih mreža i botova. Uvjeren je kako će se Twitter i dalje razvijati prema željama korisnika. Najavio je i kako će posebnu pozornost posvetiti označavanju kredibilnih profila, odnosno provjeravanju jesu li iza profila stvarne osobe ili algoritmi.

Twitter, ilustracija Facebook i Twitter uvode nove mjere u borbi protiv dezinformacija uoči američkih predsjedničkih izbora

Možemo pratiti objavljuju li se na profilu točne i provjerene informacije, je li profil kontroliran algoritmom ili ga koristi netko tko otključava svoj mobilni telefon provjerom biometrijskih značajki. To su sve signali koje možemo iskoristiti ne bismo li potvrdili kredibilitet profila, a onda i informacija koje se na njemu objavljuju. To bi moglo pomoći ljudima da sami donose odluke o temama koje su aktualne, ali i da sami odluče koliko žele vjerovati informacijama koje su objavljene na pojedinim računima, istaknuo je Dorsey.

Ponovio je kako su oni prvi donijeli odluku o potpunoj zabrani političkog oglašavanja na platformi te su uveli princip da se pravo na politički govor treba zaraditi, a ne platiti. Twitter se ranije našao na udaru javnosti jer je dopustio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da objavljuje različite informacije, zbog kojih bi profili običnih korisnika bili kažnjavani. No Dorsey je istaknuo kako se i tu situacija mijenja.

Donald Trump Twitter uklonio Trumpov tweet zbog obmane, on pak želi nedovršeno britansko cjepivo prije izbora

Prije nekoliko godina spomenuo sam kako se sve više oslanjamo na strojno učenje. Ono nam omogućuje da lakše prepoznajemo aktivnosti pojedinih organiziranih grupa, lakše odredimo što je autentično, a što ne. U prošlosti vjerojatno to nismo radili dovoljno. I to nije napad na nekoga, već jednostavno napad protiv brojnih sustava koji se trude forsirati svoje teme i ideje. Veoma je bitno da vidimo sve što se događa, a kad ne vidimo, da nas korisnici pozivaju na red, istaknuo je Dorsey.

Iako Twitter baš i nije imao problema s curenjem podataka korisnika, činjenica da su zahvaljujući socijalnom inženjeringu hakeri uspjeli upasti u njihov sustav, preuzeti kontrolu nad nekim od najpoznatijih računa i prevariti milijune ljudi diljem svijeta ne prikazuje Twitter kao sigurnu mrežu.

Haker, ilustracija Veliku "bitcoin prevaru" na Twitteru osmislio je 17-godišnji haker s Floride i dvojica pomagača

Vjerujem da je sigurnost nešto što nikad ne može biti usavršeno. To je stalna utrka, stalno nastojanje da budete deset koraka ispred svojih napadača. A za to je potrebno mnogo interne agilnosti kako bismo brzo mogli prepoznati naše pogreške i ispraviti ih. Istovremeno, moramo voditi računa da gradimo pravi sigurnosni sustav na našoj platformi u koji možemo imati povjerenja, a postoji cijeli niz novih tehnologija koje nam mogu pomoći u tome, rekao je Dorsey i otkrio kako je jedna od tih tehnologija - blockchain.

Cijeli duh bitcoina, na primjer, jest stvaranje sigurnog sustava temeljenog na povjerenju u okolinu koja je veoma nepovjerljiva. Upravo će nam ta tehnologija omogućiti nove mogućnosti kako bismo osigurali mirnije korištenje naše platforme za korisnike, ali i zaposlenike. Razvijamo tehnologije koje se temelje na identitetu i sigurnosni sustav koji koristi individualnost. Vjerojatno će biti povezan s biometrijskim značajkama, bez obzira na to radi li se o prepoznavanju lica ili otiska prsta ili nečega o čemu trenutačno još ne razmišljamo, a što bi moglo pružiti individualan ključ. No trenutačno još nismo na toj razini. Radimo na tome, a kad kažem 'mi', mislim na cijelu internetsku industriju, jer ključevi i kontrola u budućnosti biti sve više u rukama pojedinaca nego korporacija ili vlada, istaknuo je Dorsey.

Otkrio je i kako mali tim inženjera radi na stvaranju otvorenog i decentraliziranog standarda društvenih medija.

Stariji među vama vjerojatno se sjećaju dopisivanja putem IRC-a. To je bio internet na kojem sam i ja odrastao i koji je u to doba bio decentraliziran. Morali ste se potruditi kako biste otkrili sadržaj i ljude koji dijele iste interese kao i vi. Danas je sve centralizirano jer je dovoljno uključiti Google, Facebook ili Twitter. Upravo zato želimo kroz blockchain i bitcoin decentralizirati internet. Tehnologija već postoji i možemo riješiti stare probleme pronalaženja informacija na decentraliziranim temeljima. Mogli bismo pohranjivati tvitove, slike, videe na blockchain. To je budućnost, svijet u kojem sadržaj postoji uvijek i svugdje i nikad neće otići. Moramo ljudima pružiti mogućnost da sami pridonesu javnom blockchainu, ali i da u svakom trenutku mogu provjeriti otkud dolazi originalni sadržaj, otkrio je Dorsey te najavio kao će oformiti tim koji bi trebao razviti Twitter ne kao platformu, već kao protokol.

To smo čuli na samom početku Twittera, da je toliko jednostavan da više izgleda kao protokol, a ne kao platforma. Twitter tada nije podsjećao na kompaniju, već na pokret. Tehnologija koju je koristio mogla se iskoristiti za izgradnju bilo čega na njegovim temeljima. To je ono čemu se želimo vratiti i želimo pomoći cijelom svijetu da se vrati tim korijenima, pojasnio je Dorsey te dodao kako će taj protokol razvijati posebna neprofitna kompanija.

Kad oni razviju protokol, moći ćemo se fokusirati na to da postanemo klijent koji će izgraditi korisnu uslugu i posao na tim temeljima, istaknuo je na kraju Dorsey.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti