Ukrajinci tvrde da je počela obuka njihovih pilota u SAD-u te da je određen i borbeni zrakoplov kojeg će Ukrajina dobiti od Amerikanaca

Ukrajina je već započela obuku svojih pilota u SAD-u, a već je i određen borbeni zrakoplov kojeg će dobiti, tvrdi glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Iako nije imenovao o kojem zrakoplovu je riječ, ukrajinski analitičar smatra da će to biti neka varijanta F-16.

Branimir Vorša | 25.01.2023. / 15:35

F-16
F-16 (Foto: Afp)

Glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Juri Ignat tvrdi da su ukrajinski piloti posjetili SAD i da je već odabran tip američkog zrakoplova za isporuku Ukrajini.

Naši vojni piloti otišli su u Sjedinjene Države, izdvojena su sredstva za obuku naših pilota. Tip zrakoplova koji će vjerojatno biti isporučen Ukrajini i odgovarajući uvjeti obuke već su određeni, rekao je Ignat, prema pisanju agencije ArmyInform ukrajinskog Ministarstva obrane Ukrajine.

Stambena zgrada uništena u ruskom raketnom napadu na Dnjipro Stravičan broj stradalih civila u ruskom napadu na Dnjipro potvrdilo bolnu činjenicu: Ukrajina nema adekvatnu obranu protiv ruskih Kh-22 raketa

Ignat međutim nije otkrio koji je zrakoplov odabran, niti je ponudio bilo kakav rok za isporuku ili obuku vezan za to.

Na temelju koncepta razvoja ukrajinskih zračnih snaga, tražimo višenamjenski zrakoplov tijekom prve faze. To bi mogla biti neka varijanta borbenog aviona F-16, rekao je, međutim, za portal The War Zone ukrajinski obrambeni i vojni stručnjak iz Kijeva. To je u skladu s onim što je Ignat ranije rekao Air Force Magazinu. Rekao je da bi dvije eskadrile F-16 od 12 zrakoplova, plus rezerve, bile dovoljne da donesu prevagu protiv ruskih zračnih snaga u Ukrjaini.

Ukrajina ima najmanje 30 pilota s dovoljno znanja engleskog jezika spremnih za put u Sjedinjene Države na obuku pilota borbenih aviona zajedno s odgovarajućim inženjerima i timovima za održavanje, rekao je Ignat ranije za Air Force Magazin.

Da naučimo prvu fazu polijetanja i slijetanja i letenja od točke A do točke B, trebat će nam nekoliko tjedana, ali da naučimo kako se boriti na njoj, da naučimo kako koristiti rakete, trebat će nam oko šest mjeseci, rekao je Ignat putem videokonferencije, iz stožera ukrajinskog ratnog zrakoplovstva u Vinici u Ukrajini.

Naravno, ništa od navedenog nije moguće bez odobrenja SAD-a, a glasnogovornik Pentagona Pat Ryder je pak rekao za The War Zone da nema ništa za objaviti po tom pitanju.

Montaža projektila AGM-88 HARM na borbeni zrakoplov Otvorena sezona na ruske radare: Amerikanci potiho Ukrajini isporučili moćne projektile

Nije mi poznato da se ijedan ukrajinski pilot trenutačno obučava u Sjedinjenim Državama, unatoč onome što govore izvještaji stranih medija. Niti, opet, nemam ništa za najaviti kada je riječ o zrakoplovima. Kao što smo cijelo vrijeme govorili, nastavit ćemo voditi snažnu raspravu s Ukrajincima o tome što je potrebno njihovoj obrani, što uključuje kratkoročne, srednjoročne i dugoročne potrebe, rekao je Ryder tijekom konferencije za novinare održane u utorak.

U međuvremenu, izvor bilo kakvog financiranja obuke ukrajinskih pilota u SAD-u zapravo ostaje nejasan.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti