Šef VW-a najavio: Legenda se vraća u ožujku ove godine!

VW je električnu verziju legendarnog Microbusa najavio još prije pet godina - tada je to bio samo koncept, no taj se koncept s vremenom pretvorio u stvarnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2022. / 07:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prvi čovjek Volkswagena Herbert Diess putem Twittera najavio je sljedeći korak svoje kompanije. Napisao je kako se legenda vraća 9. ožujka ove godine - nije napisao o kojoj je legendi riječ, već je objavio kratki video na kojem se iscrtava skica modela ID. Buzz. Riječ je o električnog verziji legendarnog Volkswagenova vozila – kombija Microbus.

Slika nije dostupna Volkswagen legenda stiže u modernom izdanju!

Koncept moderne verzije Microbusa predstavljen je još prije pet godina na automobilskom sajmu u Detroitu te tada nije bilo poznato hoće li VW jednom zaista taj koncept pretvoriti u stvarnost. Tijekom godina mrežom su kružile različite glasine ID. Buzzu, a sada je jasno kako će se na cestama europskih i američkih gradova uskoro pojaviti prvi modeli legende u novom ruhu.

Osim datuma službenog predstavljanja, Diess nije otkrio nikakve dodatne informacije o ovom vozilu, a dosadašnje glasine govore kako prve isporuke kupcima u Europi možemo očekivati krajem ove godine, dok bi sljedeće godine trebale početi isporuke i u SAD-u. Od osnovnog modela ID. Buzza očekujemo pogon na stražnje kotače i motor snage do 200 KS, dok bi jači modeli trebali imati pogon na sva četiri kotača i snagu oko 300 KS, a navodno će biti dostupne tri varijante baterija. Cijena, naravno, nije poznata, no na Electreku spominju neke glasine prema kojima bi osnovni model stajao oko 50 tisuća dolara.

Sve detalje o električnom kombiju, uključujući i motore, snagu, bateriju, cijenu i slično, trebali bismo saznati već za dva mjeseca.

Slika nije dostupna Vozači odlaze u povijest? Volkswagen ovo ljeto počinje s testiranjem servisa za autonomnu vožnju

S Buzzom VW ima puno veće planove te bi upravo ovo vozilo trebalo biti osnova njihova budućeg robotaksi servisa, s čijim su testiranjem već počeli u Njemačkoj. Ako sve prođe po planu te ako tehnologija i regulativa to dopuste, već za tri godine njemačkim gradovima Buzzovi u kojima neće biti vozača trebali bi taksirati i prevoziti putnike.

Izvor: Engadget

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti