Vozači odlaze u povijest? Volkswagen ovo ljeto počinje s testiranjem servisa za autonomnu vožnju

VW i Argo AI surađuju na razvoju autonomne tehnologije koju će implementirati u ID Buzz.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.05.2021. / 14:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije više od dvije godine Volkswagen i Ford dogovorili su suradnju oko razvoja autonomnih vozila, pri čemu su obje kompanije (prvo Ford 2017., a zatim i VW 2019.) u startup Argo AI uložili ukupno više od 3,6 milijardi dolara. Argo AI razvija tehnologiju za autonomnu vožnju te su nedavno objavili kako su postigli veliki napredak s razvojem lidara koji sada može prepoznati objekte na puno većoj udaljenosti, kao i vrlo tamne objekte i male životinje u pokretu.

Slika nije dostupna Ostvaren velik napredak u važnoj tehnologiji za autonomna vozila

Direktori Volkswagena i Argo AI-a ovaj su tjedan na konferenciji za medije objavili neke nove detalje oko planova za razvoj autonomnih vozila koje su prvotno objavili još ranije. Njemačka tvrtka tako do 2025. želi pokrenuti komercijalni servis za dostavu i prijevoz koji će biti baziran na njihovim električnim vozilima ID Buzz i bit će potpuno autonoman, za što bi se trebao pobrinuti hardver i softver Argo AI-a s kojim će biti opremljen. Ovaj startup već surađuje s Fordom na razvoju autonomnih automobila u SAD-u, a ID Buzz bit će opremljen s petom generacijom njihove tehnologije za autonomnu vožnju. Iz VW-a i Argo AI-a kažu kako će testiranja njihovih autonomnih vozila u Njemačkoj početi već tijekom ovog ljeta.

Slika nije dostupna Dio vozača frustriran je autonomnim automobilima i greškama koje rade

Autonomni ID Buzz neće poslovati pod brendom Volkswagen, već pod podružnicom kompanije nazvanom Moia. Taj brend u Hamburgu pruža usluge dijeljenog prijevoza isključivo s električnim vozilima te je do sada broj korisnika premašio 3 milijuna. Podatke o tim vožnjama i korisnicima Moia će iskoristiti za tranziciju na potpuno autonomni servis što se, dakle, očekuje 2025.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti