Servere u svemir šalju za 2 godine: Startup želi podatke pohranjivati na - Mjesecu

U Lonestaru smatraju kako naše znanje i podatke ne bi trebali pohranjivati na našem planetu na kojem se mogu uništiti bombom. Za njih, idealno mjesto je Mjesec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.05.2022. / 10:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednjih godina većinu podataka pohranjujemo u oblaku. Bilo da je riječ o poslovnim podacima ili privatnim podacima s telefona i računala, većinom se pohranjuju ili backupiraju u iCoudu, Dropboxu, na Googleovom disku itd.

Astronaut na Mjesecu, ilustracija Kolosalno otkriće znanstvenika: Biljke mogu rasti u mjesečevom tlu

Jedan startup želi otići korak dalje od toga te podatke namjeravaju pohranjivati doslovno iznad oblaka i to daleko iznad - na Mjesecu. Lonestar Data Holdings tako svojim klijentima namjerava ponuditi uslugu pohrane podataka na serverima smještenim na Mjesecu. Razlog zašto razmišljaju u tom smjeru je zanimljiv i objasnio ga je osnivač i izvršni direktor tvrtke Christopher Scott: Nezamislivo mi je da ono što nam je najvažnije, naše znanje i naše podatke držimo na Zemlji, na istom mjestu na kojem bacamo bombe i palimo stvari.

Na Mjesecu nema ratova i takvih oblika nestabilnosti kao na Zemlji, no naš satelit nosi drugu vrstu izazova koje treba premostiti poput velikih razlika u temperaturi, radijacije i, naravno, velike udaljenosti od čak 385 tisuća km, iako zahvaljujući satelitima ta udaljenost ipak ne bi trebala biti nepremostiva prepreka za prijenos podataka.

Slika nije dostupna Kineski znanstvenici predlažu "izvanzemaljsku fotosintezu" kao strategiju održive proizvodnje kisika, vode i goriva na Mjesecu

Kako bi se poslužitelji zaštitili od izazova koji vladaju na Mjesecu, Lonestar ih uz pomoć robota namjerava postaviti u kratere od lave ispod površine. S prvim softverskim testiranjima Lonestar će početi ove godine, dok svoj hardver za pružanje usluge pohrane podataka namjeravaju na Mjesec poslati za dvije godine.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti