Šest mjeseci sa Samsung Galaxy Watchem - od osmijeha do suze u oku

Ovo nije tipična recenzija, već iskustvo iz prve ruke nakon pola godine korištenja u svim uvjetima.

Martina Čizmić | 19.10.2019. / 18:11

Galerija

 Prije svega, jedno priznanje. Kad sam na predstavljanju u New Yorku prošle godine ugledala ovaj sat, bila je to ljubav na prvi pogled. Imao je sve što je, po mom mišljenju, jedan pametan sat trebao imati - privlačan izgled, napredne mogućnosti i funkcionalan dizajn. 

Stoga, kad su mi iz Samsunga ponudili da napravim maratonski test (šest mjeseci svakodnevnog korištenja), nisam ni trenutka dvojila.  Da, imala sam priliku testirati ga tijekom tjedan dana. Ali jedno je kratkotrajan test, a drugo je kad ga nosite svaki dan. 

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo) RECENZIJA Elegantni pametnjaković: Isprobali smo Samsung Galaxy Watch

Prije svega, silikonska narukvica ili remen koji dolazi uz sat je izuzetno udobna za dugotrajno nošenje. Sam sat je veoma lagan i kad sam jednom pronašla pravi položaj na ruci, često sam zaboravila da ga uopće imam. Jedino je tijekom najtoplijih mjeseci u godini došlo do blage iritacije kože ispod silikonskog remena, ali samo nekoliko dana.

Na prvi pogled, Samsung Galaxy Watch djeluje poput klasičnog sata. Pogotovo ako stalno imate uključen ekran s prikazom sata. Upravo taj klasičan izgled glavni je adut i privlači poglede ljudi. Osobno me oduševila rotirajuća "kruna", krug ili zupčanik (ovisi kako ga tko zove). Olakšala mi je snalaženje i korištenje aplikacija, odgovaranje na poruke i pozive, pogotovo u trenutcima kad sam imala nešto dulje nokte na prstima. 

Samsung Galaxy Watch spada u kategoriju aktivnih satova, što znači da je moguće primati, ali i slati podatke s njega. U praksi to znači da je moguće primiti ili odbiti poziv (što se pokazalo izuzetno praktičnim u kombinaciji sa slušalicama), odgovoriti unaprijed upisanim odgovorima na poruke ili pak upravljati glazbom na samom telefonu. 

Kako se često koristim javnim prijevozom, činjenica da ne moram kopati po torbi i vaditi telefon kad god dobijem neku poruku, veliki je plus. 

Vibriranje u svakom trenutku

Ono što me ponekad zbunjivalo je vibracija. Naime, ovaj sat voli vibrirati. Postoji i mogućnost korištenja zvuka, ali se u praksi pokazalo da različiti pingovi i zvukovi koji dopiru iz sata ometaju i mene, ali i sve oko mene. Uglavnom, sat vibrira kad stigne poruka, obavijest, podsjetnik, poziv, ali i kad prepozna da predugo sjediš ili kreneš hodati po gradu. I dok je signal da se ustanem i prošećem jedan od onih koje sam s vremenom naučila cijeniti, činjenica da tijekom šopinga u gradu sat stalno vibrira jer svako toliko krenem, pa stanem, pa krenem, zna smetati. 

Pomalo je smiješno bilo kad sam otkrila da me, nakon posebno uzbudljivog druženja, na kojem je bilo puno gestikuliranja i mahanja rukama, Samsung Galaxy Watch obavijestio kako sam uspješno plivala i rolala iako se nisam pomaknula s mjesta. Koliko god bilo dobro što automatski preopoznaje aktivnost, toliko je to, ponekad, i loše. 

Samsung Galaxy Watch (Foto: Zimo)

Puno vibracija znači i brže pražnjenje baterije. U "mirnije" dane, kad nije bilo puno obavijesti ili poziva, baterija je izdržala i do tri dana između dva punjenja. No, u dane kad je puno poziva i notifikacija, dan i pol - dva maksimalno. S obzirom na to da se Samsung Galaxy Watch puni na posebnom punjaču, bilo bi zgodno kad bi baterija trajala i koji dan dulje. Jer, kad putujete pa uz sve ostalo, još morate voditi računa imate li i zaseban punjač za pametni sat, to se ponekad čini kao gnjavaža. Tu u pomoć uskače opcija štednje baterije, koja me (ne jednom) spasila i omogućila da s 10 posto baterije izdržim do kraja dana. Pomogla je i činjenica da se ekran može ugasiti jednostavnim prekrivanjem rukom, što, možda minimalno, ali ipak štedi bateriju, a i manje ometa druge, pogotovo u kinu, kazalištu ili drugom mračnijem prostoru. 

Iako sat dolazi s, već predinstaliranim, nizom aplikacija i mogućnošću dodavanja novih, zapravo nisam imala potrebu ništa dodavati. Tek sam mijenjala pozadinu brojčanika, ovisno o raspoloženju. 

Zapravo, kad sve zbrojim, zahvaljujući satu, manje sam posezala za pametnim telefonom. Da se razumijemo, na pametnom satu ne možete surfati internetom, pregledavati video (još) ili "visiti" na Instagramu. Ali, činjenica da ti signalizira kad dobiješ poruku znači da ne moraš svako toliko uzimati pametni telefon u ruku i provjeravati je li što novoga došlo. 

Iskreno, tijekom korištenja pametnog sata, nisam ni imala uključen zvuk na pametnom telefonu. Ne samo da za to nije bilo potrebe, već me čak i pomalo iritiralo dobivati obavijesti i putem vibracije i putem zvuka. To se pokazalo i kao dvosjekli mač. Naime, kako pronaći pametni telefon kad mu je zvuk isključen? I tu je Samsung Galaxy Watch dobro došao. Opcija "Find My Phone" šalje signal sa sata na telefon i uključuje glazbu kako bi pametni telefon pronašli ispod jastuka, deke, u torbi ili hladnjaku (ne pitajte, bio je stresan tjedan).

Sve što je lijepo kratko traje

Sve u svemu, šest mjeseci je prošlo u trenu. Sat mi je radio društvo tijekom obavljanja svakodnevnih obaveza, ali me pratio i na brojnim putovanjima diljem svijeta. Stoički je podnio i velike vrućine (New York u kolovozu) i priličnu hladnoću (Oslo u rujnu), ali i zagrebačke ljetne i jesenske pljuskove te planinarenje po Velebitu. 

Ne čudi, stoga, što sam sa suzom u oku, po isteku šest mjeseci, vratila sat u Samsung. Tek kad sam ga prestala koristiti shvatila sam koliko sam se oslanjala na njega. Pogotovo u trenutcima kad baš ne možeš stalno imati telefon u ruci (npr. u automobilu, na sastancima ili jednostavno u šetnji s psom po kiši). 

No, možda je najveća vrijednost ovog uređaja što mi je pomogao da prestanem stalno provjeravati poruke i obavijesti na telefonu. Uz njega sam znala da ću, kad god neka poruka dođe, biti obaviještena, a da pri tome ne moram gledati u ekran telefona.

I da, priznajem... Već mi nedostaje. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti