NASA je regrutirala SETI institut da im pomognu u važnom zadatku u osiguranje planetarne zaštite za Zemlju i druge planete, a o svemu su javnost izvijestili u priopćenju.

SETI je poznat po potrazi za signalima izvanzemaljskog života u drugim dijelovima svemira, a još rade i na razumijevanju i istraživanju porijekla i prirode života u različitim dijelovima svemira. SETI je osnovan 1984. godine te je već i ranije pomagao NASA-i u misijama.

SETI ima obvezu u svojoj novoj zadaći pomagati NASA-i u svim fazama trenutnih i budućih misija istraživanja planeta te osigurati da se poštuju standardi planetarne zaštite. To će napraviti tako što će pružati obuku zajedno s NASA-inim Uredom za planetarnu zaštitu (OPP).

Drugim riječima, SETI je odsad zadužen i za promociju odgovornog istraživanja Sunčeva sustava tako da se Zemlja i destinacije budućih misija zaštitite od biološke kontaminacije.

U ugovoru je suradnja predviđena za nekolicinu nadolazećih misija, uključujući misije Mars 2020 i Europa Clipper, kao i pripreme za misiju za vraćanje uzorka tla s Marsa. Tu je i NASA-in program Artemis, odnosno projekt istraživanja površine Mjeseca, u kojoj će na površinu Mjeseca sletjeti i prva žena.

U SETI-ju su naglasili da su ponosni na partnerstvo s NASA-om u provođenju mjera koje su kritične za funkciju budućih misija.

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju