Shift Money okupio svjetske fintech stručnjake i otvorio pitanje o prihvaćanju kriptovaluta u svakodnevnom životu i radu

Tijekom dva dana domaći i strani stručnjaci razmjenjivat će iskustva i znanje iz prakse u fintechu.

Martina Čizmić | 18.11.2019. / 14:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvodnevna međunarodna fintech konferencija Shift Money započela je pred punom dvoranom u Laubi pozdravnim govorom direktora konferencije, Ivana Burazina koji je istaknuo kako je ovo druga godina zaredom da se u Zagrebu okupljaju hrvatski i inozemni stručnjaci koje zanima primjena modernih tehnologija u financijama.

Nakon njega predavanje je održao glavni predavač Rob Frohwein, čiji fintech startup Kabbage spada u skupinu tzv. unicorna, odnosno onih čija se vrijednost procjenjuje na više od milijarde dolara. Frohwein je s okupljenima podijelio svoja iskustva i uvjerenje kako je za globalni uspjeh neke tvrtke potrebno prepoznati viziju i što se želi postići za nekoliko godina, a da prije toga treba prepoznati snagu i "supermoć" koju tvrtka ima. Konkretno, u slučaju Kabbagea koji se bavi izdavanjem automatiziranih zajmova malim i srednjim tvrtkama preko interneta, Frohwein snagu vidi u obrtnom kapitalu koji nude, dok njihovom "supermoći" smatra bilateralne podatke, odnosno činjenicu da Kabbage putem aplikacijskog programskog sučelja (API-ja) ima pristup raznim podacima vezanima uz poslovanje neke tvrtke.

Prestanite se nazivati Uberom ili Amazonom u svom području i pronađite jedinstveni identitet, poručio je poduzetnicima Frohwein, a upozorio je i kako će fintech tvrtke morati proširiti svoj djelokrug i ponudu svojih usluga tražeći pravu viziju kako bi se mogli nastaviti natjecati sljedećih deset godina.

Konferencija Shift Money obuhvatila je i temu kriptovaluta, a jedan od sadržaja te tematike bio je razgovor koji su vodili fintech novinarka Camille Russo i Teck Chia, šef developerske platforme Binance X. Ona je u vlasništvu vodeće svjetske kriptomjenjačnice Binance, koja dnevno ostvaruje promet u visini dvije milijarde dolara. Kao što se moglo čuti iz njihova razgovora, dugoročni je cilj platforme razviti developerski ekosustav i doprinijeti prihvaćanju kriptovaluta. Binance X pomaže kriptozajednicu i dodjelom vlastitih financijskih potpora raznim kriptoprojektima kao što su analitički alati, novčanici, alati za trgovanje i drugi.

Upitan o tome što je potrebno kako bi kriptovalute bile masovno prihvaćene, Chia je podsjetio na to da mnoge tehnologije napreduju korak po korak i puno se stvari mora dogoditi dok neki od koraka ne bude presudan. Usporedio je situaciju blockchain tehnologije danas s trenutkom prije pojavljivanja prvog iPhonea, kad su mobiteli bili tek sredstvo za razgovor i slanje SMS-ova dok prve aplikacije nisu promijenile njihove mogućnosti. On vjeruje da za brži uspjeh kriptosvijeta postoje i dodatne prepreke - složenost razvoja na blockchainu, složeniji developerski alati nego kod primjerice razvoja aplikacija za mobitel te nedovoljno korisnika i slučajeva za korištenje.

U popodnevnim satima sudionike konferencije očekuje panel-rasprava i niz predavanja na kojima će sudjelovati predstavnici iz Revoluta, Transferwisea, Infobipa, Oradiana, Microblinka i drugih hrvatskih i svjetskih FinTech i IT tvrtki. Održat će se i polufinala startup natjecanja Shift Money Startup Challenge, a sudionici konferencije mogu provesti vrijeme i na sajamskom prostoru u kojem im se putem štandova predstavljaju startupi i tvrtke s područja FinTecha, bankarstva i IT-a.

Prvi dan konferencije Shift Money 2019 završit će se partyjem koji će biti dobra prilika za networking sudionika, a u utorak sudionike očekuju još predavanja, panela i finale startup natjecanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti