Signal za kažnjavanje: Policija ima odlično rješenje za sve one koji nepotrebno trube na semaforima

Dok je crveno svjetlo na semaforu, trubljenjem nećete ubrzati paljenje zelenog, no u Mumbaiju bi zato mogli produžiti trajanje crvenog.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2020. / 07:59

Semafor (Getty Images)

Dok će vam truba u prometnim gužvama nekada možda i pomoći pa će vas drugi vozači pustiti u njihovu traku ili se brže pokrenuti, dio vozača trubom pokušava ubrzati semafor. Ta taktika, naravno, ne pali, a u Hrvatskoj srećom nema previše takvih nervoznih vozača koji će trubiti zbog semafora. No u Indiji situacija je potpuno drukčija, pogotovo u Mumbaiju.

Slika nije dostupna Ulice Houstona čuvat će – robotska policija

Osim što je prenapučen i zagađen, grad ima još jedan problem – nervozne vozače koji u prometnim gužvama, dok je crveno svjetlo na semaforu, vrijeme krate trubeći. Iako je uz semafor postavljen dodatni ekran na kojem je vidljivo za koliko sekundi će se pojaviti zeleno svjetlo, to ne sprječava vozače da 30 sekundi, a nekada čak i minutu naprave zaglušujući koncert s trubama. Nije riječ o jednom ili nekoliko vozila, već nekada i deseci vozača trube stvarajući veliku, napornu i nepotrebnu buku.

Policija nije znala kako stati na kraj takvom ponašanju vozača pa su se odlučili na jedan prilično radikalan potez koji je, malo je reći, šokirao vozače. Krajem prošle godine pokrenuli su projekt nazvan "signal za kažnjavanje" te su na nekoliko semafora u gradu postavili uređaje za mjerenje buke te poruku vozačima – ako budete trubili, duže ćete čekati. U trenutku kada buka prijeđe određenu granicu (a policija je tu granicu postavila na 85 db), vrijeme koje će crveno svjetlo biti upaljeno na semaforu se poveća.

Strah (Foto: Getty Images) Uplašili se provalnika i pozvali policiju, a oni otkrili "uljeza" kakvom se nitko nije nadao

Ne treba niti reći da se pilot-projekt održanom tijekom studenog i prosinca pokazao uspješnim jer, jednom kada su shvatili posljedicu trubljenja u prazno, odnosno da to znači samo još više čekanja, vozači su jednostavno prestali trubiti, tj. trubili su puno manje, čime se smanjila i nesnosna buka na raskrižjima.

Nakon testiranja u policiji raspravljaju o budućnosti tog projekta i hoće li nastaviti s njim, odnosno proširiti ga na veći broj semafora diljem grada, a nadaju se da bi istu ili sličnu taktiku mogla primijeniti policija i u drugim gradovima i tako utjecati na smanjene buke u gradovima diljem Indije.

Izvor: Interest ingengineering

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti