Sinonim za dječju zabavu optužen za ilegalno prikupljanje podataka o djeci

Tužba protiv jedne od najpoznatijih svjetskih kompanija u industriji zabave izazvala je ogromno zanimanje

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 10.08.2017. / 09:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Činjenicu da sve kompanije kroz svoje internetske usluge, aplikacije za desktop-operativne sustave ili mobilne aplikacije prikupljaju naše podatke više nitko ozbiljan niti ne pokušava osporiti. Jer, ta se priča svodi otprilike na priču o dopingu kod vrhunskih sportaša gdje je odavno na snazi sintagma svi nešto uzimaju, samo je pitanje koga će uhvatiti. Iako razlika postoji jer je daleko sigurnija oklada da se u virtualnom svijetu prikupljaju naši podaci, ponašanje na internetu, navike i sve ostalo što je vezano uz naš “online-život”, da bi se potom ti podaci prodavali oglašivačima, marketinškim agencijama i tko zna kome još.

No, kada su u pitanju djeca, onda se senzibilitet s pravom, bez obzira na to o čemu se radi, podiže na najvišu moguću razinu i tu svi zajedno moramo biti posebno pažljivi. Stoga je ogromno zanimanje izazvala vijest koja stiže iz američke Kalifornije gdje je jedna zabrinuta majka podnijela tužbu protiv kompanije Walt Disney! Ako znamo da je riječ o kompaniji koja je desetljećima sinonim za “crtiće i dječju zabavu”, onda je jasno da se ovdje radi o superdelikatnoj temi koja bi mogla uzdrmati i samu korporaciju Walt Disney Company, ali i kompletan svijet usluga i aplikacija prilagođenih najmlađima.

U Americi je još 1999. godine donesen zakon i pravilnik Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) koji između ostaloga definira kako se za svako dijete mlađe od 13 godina mora zatražiti suglasnost roditelja prije prikupljanja i distribuiranja bilo kakvih osobnih podataka. Žena koja je podnijela tužbu, prenose američki mediji, tvrdi kako Walt Disney Company i njegove “tri partnerske kompanije” nisu poštovale navedeni zakon, nego su bez ikakvih upozorenja i saznanja u čak 42 (!) aplikacije namijenjene najmlađima prikupljale i prodavale podatke.

U Disneyju su odbacili ovakve optužbe i preko svojeg glasnogovorničkog tima poslali su sljedeću poruku: Disney iznimno ozbiljno pristupa politici zaštite osobnih podataka i samom COPPA zakonu, stoga je ova tužba potpuno promašena i proizlazi iz potpunog nerazumijevanja zakonske regulative. Sa zadovoljstvom čekamo suđenje kako bismo argumentima odbacili sve navode iz tužbe.

Nema apsolutno nikakve dvojbe kako će ovo suđenje izazvati ogromnu pozornost, jer ipak je riječ o djeci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti