Sjećate li se kako je izgledao web Vlade 2005. godine?

Na trajno čuvanje i skrb u Hrvatski arhiv weba predano je 1540 arhiviranih mrežnih sjedišta tijela javne vlasti, arhiviranih u 6640 primjeraka

Martina Čizmić | 19.01.2018. / 14:06

Web arhiva (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Tijekom godina većina internetskih stranica doživjela je veće ili manje izmjene. Neke su bile samo kozmetičke, dok su druge obuhvaćale potpuno novu strukturu stranice čime je za korisnike ona postala i potpuno nova stranica za korištenje.

U sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu djeluje Hrvatski arhiv weba koji, baš kako mu i ime kaže, stvara arhiv hrvatskih web stranica. Tako se možete poigrati i pogledati kako su izgledale web stranice Dnevnik.hr-a 2006. godine ili ZIMO 2011. godine.

Arhivirana verzija stranica ZIMO (Foto: Screenshot/Hrvatski arhiv weba) (Foto: Screenshot/Hrvatski arhiv weba)

Za one koji u to vrijeme nisu posjećivali te stranice, zgodno je vidjeti koliko je sam dizajn napredovao, ali i podsjetiti se nekih od vijesti koje su tada bile aktualne.

U Hrvatskom arhivu weba možete pretraživati web stranice prema imenu, a za svaku je stranicu napravljeno nekoliko različitih primjeraka u različito doba pa možete promatrati i koliko su se stranice mijenjale tijekom godina.

Svoj su obol dala i tijela javne vlasti Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva koja su u arhiv pohranila svoje web stranice iz razdoblja od 2006. do 2013. godine.

Tako je na trajno čuvanje i skrb u Hrvatski arhiv weba predano 1540 arhiviranih mrežnih sjedišta tijela javne vlasti, arhiviranih u 6640 primjeraka.

Među ostalim, možete pogledati i kako je izgledala stranica Vlade RH 2005. godine, a nama je za oko zapela fotografija na kojoj su tadašnji premijer Ivo Sanader i sadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Arhivirana verzija stranica Vlade (Foto: Screenshot/ Hrvatski arhiv weba) (Foto: Screenshot/ Hrvatski arhiv weba)

Tko zna što bi se još zanimljivo moglo pronaći u tom arhivu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti