Škola iz Kalifornije prati ponašanje svojih učenika na društvenim mrežama

Glendale Unified School District predstavljena je kao prva škola koja prati i analizira informacije koje njihovi učenici postavljaju online

Zimo Zimo Filip Šturman | 25.09.2013. / 13:41

Škola iz Kalifornije prati ponašanje svojih učenika na društvenim mrežama

Zanimljivu priču donosi Mashable u kojoj je kalifornijska Glendale Unified School District predstavljena kao prva škola koja prati i analizira informacije koje njihovi učenici postavljaju online. Škola je ostvarila suradnju sa Geo Listening, startupom specijaliziranim u potrazi za komentarima i postovima na društvenim mrežama koji mogu biti indikator potencijalnog problema. Softver reagira na riječi povezane s depresijom, nasiljem i govorom mržnje iznesene na nekoj od društvenih mreža unutar specifičnog geografskog područja. Sustav tada šalje upozorenje administratorima u školi koji na temelju toga mogu u kratkom roku pronaći rješenje.

Na prvi pogled, postavlja se pitanje privatnosti, no uzimajući u obzir da Geo Listening koristi samo podatke koji su javno dostupni, time nikako ne kršeći zakon, jer javne podatke korisnici sami odlučuju objaviti.

Na kritike da prelaze granice svoje ovlasti i odgovornosti škola je odgovorila najboljim mogućim argumentom odnosno primjerom kako su ovim sustavom već spasili jednog učenika koji je razmišljao o samoubojstvu i to javno napisao na društvenoj mreži.

Na stranu privatnosti i ostalih pravnih tehnikalija, ovaj sustav dobro bi došao širem broju zemalja, pogotovo tranzicijskim zemljama nižeg ekonomsko-socio-kulturnog stanja poput Hrvatske. Tome u prilogu govore i noviji statistički podaci o povećanju nasilja i netolerancije među mladima, kako u školama, tako sve češće i u online svijetu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti