Školarci dobili priliku uživati u "Školi budućnosti"

Novost ove godine je bila prilika za učenike da se okušaju u stvaranju videoigara koristeći tehnologiju računalnog vida koju pokreće umjetna inteligencija.

Martina Čizmić | 12.05.2024. / 16:00

Škola budućnosti (Foto: Stemi)

  Četvrtu godinu zaredom, Stemi i Infobip, uz podršku generalnog partnera A1 Hrvatska, uspješno su proveli sezonu 23/24 edukacijskog projekta STEMwave - Škola budućnosti te ga obilježili uz učeničku konferenciju ‘Innovation Day’. I ove godine više od 700 posjetitelja svjedočili su pregrštu interakcije, zabave i zanimljivih predavanja osiguranih od strane najboljih tehnoloških startupa, tvrtki i fakulteta.

Posjetitelji, od kojih je većina učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, imali su prilike slagati robote tvrtke CircuitMess, natjecati se u križić kružić natjecanju na mikrokontrolerima tvrtke VIDI-X, tražiti skrivene QR kodove, odgovarati na pitanja i skupljati bodove kroz iskutvo proširene stvarnosti (AR) bazirano na proizvodu tvrtke Equinox. Zahvaljujući tvrtki Smart Sense, učenici su se susreli sa senzorima koji mjere količinu CO2 i buke, tvrtka ORQA organizirala je uzbudljivo natjecanje u u drone simulatoru, a fakulteti poput FSB-a i FER-a pružili uvid u akademski svijet u koji će se učenici uskoro uputiti.

Generacije koje se sada školuju radit će poslove koji još ne postoje. Prenoseći im znanja iz područja umjetne inteligencije, robotike i interneta stvari želimo im pomoći da se pripreme na tehnološke promjene koje dolaze. Međutim, nove tehnologije koje preuzimamo moramo i kritički preispitivati jer nam uz brojne prednosti donose i brojne izazove, kao što je veća izloženost lažnim vijestima, sigurnosnim rizicima i negativnim sadržajima. Zato trebamo učiti djecu da kritički promišljaju o informacijama, odgovorno koriste tehnologije i ne vjeruju svemu što vide na društvenim mrežama. Želimo li da grade informirano i uključivo digitalno društvo, jednako je važno da razumiju odgovornost koja s time dolazi, kao i dati im tehnološke alate u ruke, izjavio je Ivan Skender glavni direktor transformacije poslovanja, ljudskih potencijala i korporativnih komunikacija, A1 Hrvatska.

Uz spomenute izlagače, u istoj su se ulozi našle osnovne i srednje škole, a glavna tema bila su kreativna STEM rješenja koja razvijaju u svojim učionicama diljem Hrvatske.

Profesor Predrag Pale, jedan od naših pionira u implementiranju tehnologija u hrvatski obrazovni sustav, otvorio je bogat sadržajni program na glavnoj pozornici uz fenomenalnu prezentaciju o ‘zagonetnom STEM-u’ namijenjenu učenicima, a nakon toga održao i motivacijsko predavanje na radionici s učiteljima koji su aktivno uključeni u projekt STEMwave - Škola budućnosti.
Pobjednički timovi učenika prezentirali su svoje projekte iz područja robotike i umjetne inteligencije na kojima su radili tijekom protekle sezone. Ove godine su predstavili izuzetno kreativna rješenja, uključujući chatbotove za darivanje krvi, hrabrog telefona, te chatbota koji educira korisnike o zdravstvenim pravima i obvezama te promiče zdrave životne navike. Također, učenici su u sklopu robotičkog programa pripremili impresivne plesne nastupe s Hexapod robotima i demonstrirali izvrstan spoj tehnologije i umjetnosti. Novost ove godine je bila prilika za učenike da se okušaju u stvaranju videoigara koristeći tehnologiju računalnog vida koju pokreće umjetna inteligencija.

Infobip ima dugogodišnju tradiciju podržavanja obrazovnih inicijativa koje omogućavaju mladim talentima da razviju svoje vještine i pripreme se za izazove digitalne budućnosti. Ponosni smo što smo dio ovog izvrsnog projekta. Drago nam je što je ovaj projekt kroz svoju inačicu STEMwave dobio internacionalnu edukcijasku dimenziju, širenjem u Bosnu i Hercegovinu te Sjedinjene Američke Države. Širenje 'Škole budućnosti' odražava našu posvećenost obrazovanju i usavršavanju mladih ljudi diljem svijeta. Cilj nam je osigurati im kroz 'Školu budućnosti' pristup najnovijim tehnologijama i znanjima koje Infobip pruža, omogućavajući im istovremeno da postanu inovatori i lideri u svojim zajednicama, poručio je potpredsjednik Infobipa za ljudske potencijale, Marin Bezić.

Projekt STEMwave - Škola budućnosti su uz projektne partnere podržali još tvrtke AVL, Aluflexpack Novi, Span, ACAP te Atos. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt je implementiran u više od 230 škola diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti