Skoro 6 milijardi dolara: Evo tko je profitirao od velikog hakerskog napada

Cyber kriminalci nisu zaradili previše novca s obzirom na intenzitet i raširenost napada, no zato je porasla tržišna vrijednost sigurnosnih kompanija

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.05.2017. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako se situacija s velikim hakerskim napadom ipak smiruje i kako je broj zaraza sve manji te su neki odjeli za sigurnost velikih kompanija imali radni vikend kako početkom radnog tjedna ne bi došlo do novih masovnih zaključavanja računala. Još se ne zna koliku su štetu hakeri izazvali s ovim napadom koji je obuhvatio skoro 200 tisuća računala diljem svijeta, no čini se da sami nisu previše profitirali, barem ne za sada. Naime, prema jučerašnjim informacijama zaradili su samo oko 50 tisuća dolara, a iako tijekom sljedećih dana možemo očekivati da će dio korisnika/kompanija platiti otkupninu, riječ je o jako maloj cifri s obzirom na intenzitet i raširenost napada – pri čemu je jedan od razloga za to činjenica dio ljudi nikada nije niti čuo za bitcoin, a kamoli da znaju kako platiti otkupninu u ovoj virtualnoj valuti.

Microsoft objavio korisnički priručnik za obranu od WannaCrypt napad

No, dok je ta cifra koju su cyber kriminalci do sada zaradili mala, s njihovim napadom profitirale su sigurnosne kompanije te je vrijednost pet najvećih kompanija na ovom tržištu jučer porasla za skoro šest milijardi dolara – npr. samo je tržišna vrijednost Symanteca u odnosu na petak porasla za čak 750 milijuna dolara. Dok smo do sada često samo slušali o velikim cyber napadima koji bi mogli nanijeti veliku štetu ne samo običnim korisnicima, već i brojnim kompanijama i državnim organizacijama, WannaCry ransomware i panika koju su hakeri tijekom proteklih dana izazvali diljem svijeta pokazali su koliko su ovakve opasnosti stvarne te da smo svi ranjivi. Jedna od posljedica ovog napada tako će biti povećano ulaganje u sigurnost, što se već odražava na cijeni dionica sigurnosnih kompanija, a u budućnosti bi se trebala odraziti i na njihovim prihodima.

Ovaj napad pokazao je i kako se pojedinci i velike kompanije ne pridržavaju nekih osnova računalne sigurnosti – prevencije u smislu nadogradnje softvera i opreza pri otvaranju sumnjivih datoteka koje su dobili putem maila. Naime, prema dostupnim informacijama, za širenje ovog ransomwarea iskorišten je sigurnosni propust za koji je patch postojao već neko vrijeme te oni koji su nadogradili softver nisu ugroženi, a jedna od taktika širenja WannaCry ransomwarea bila je putem phishinga, odnosno zaražena su računala korisnika koji su otvarali sumnjive datoteke koje su dobili putem maila od nepoznatih osoba – što nikada ne smijete raditi.
Ono što je sigurno jest da hakeri i cyber kriminalci nikada neće stati te će nastaviti s napadima, no nadamo se kako je ova situacija ipak utjecala na brojne kompanije, državne organizacije i sve vlasnike računala koji će u budućnosti redovno nadograđivati softver, a vjerujemo da će kompanije veliku pažnju posvetiti edukaciji svojih zaposlenika kako u budućnosti ne bi posjećivali sumnjive internetske stranice i otvarali privitke u mailovima nepoznatih pošiljatelja.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti