Već smo pomalo naviknuti na neobične najave iz usta Elona Muska. Koliko god se one ponekad činile ludima, toliko se on potrudi da ih realizira. Trebamo li uopće podsjećati na lansiranje Tesle Roadstera u svemir? Ili vožnju astronauta SpaceX-ovom letjelicom na Međunarodnu svemirsku postaju?

Nije tajna da je jedna od Muskovih najvećih želja otputovati na Mars, no čini se kako mu je i Mjesec prirastao srcu. Tako je njegova tvrtka za svemirska putovanja SpaceX objavila kako joj je u planu na Mjesec poslati nekoliko automobila kojima bi se daljinski upravljalo. Ti automobili neće služiti za vožnju astronauta po površini Mjeseca, već za nešto što nitko dosad nije ni pokušao - utrku automobila.

Kako je objavljeno u priopćenju za medije tvrtke Intuitive Machines, plan im je postati prva privatna tvrtka koja će sletjeti na Mjesec, i to upravo pomoću SpaceX-ove rakete Falcon 9.

Raketa će ujedno na površinu Mjeseca donijeti dva mala, otprilike tri kilograma teška, automobila na daljinsko upravljanje koji bi se potom trebali utrkivati po površini Mjeseca.

Automobile će djelomice dizajnirati i njima upravljati timovi američkih srednjoškolaca koji su se prijavili na natječaj i uspješno riješili seriju izazova.

Oni će prilikom dizajniranja automobila morati voditi računa o posebnim uvjetima koji vladaju na Mjesecu - od filtracije prašine, gravitacije, težine, materijala, izdržljivosti i stabilnosti samih vozila, pa do osmišljavanja sustava koji bi pomogao vozilima da se vrate u početni položaj ako se preokrenu na krov ili bok. Naime, na Mjesecu neće biti ljudi koji bi u tome pomogli.

Natjecatelji će svojim "automobilima" upravljati daljinski, i to po teškom terenu, a sve će snimati sfera puna kamera, stoji u objavi.

Utrku, koja bi se trebala održati oko pješčanih dina Oceanus Procellaruma, organizira multimedijska kompanija Moon Mark u partnerstvu s Intuitive Machines, a da bi sve bilo u skladu s pravilima automobilskog sporta, stazu će dizajnirati poznati dizajner staza u Formuli 1 Herman Tilke.

Točan datum utrke još nije poznat, no sigurno je da će biti veoma gledana. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju