Slovaci osmislili kako produljiti životni vijek baterije i osvojili 50 tisuća eura

Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio white-label financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge.

Martina Čizmić | 23.05.2019. / 16:24

S finala PoweUp natjecanja (Foto: InnoEnergy)

Najveća boljka baterija njihovo je ograničeno (često prekratko) trajanje. No rješenje koje su predstavili inovatori iz slovačkog Danubia NanoTecha moglo bi produljiti trajanje baterija koje se ugrađuju u električna vozila.

Oni su na petom izdanju PowerUp natjecanja predstavili  rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija. U budućnosti bi proizvođači električnih automobila mogli značajno produljiti radni vijek baterija koristeći ovo rješenje, zbog čega je Danubia NanoTech osvojio prvu nagradu u 50 tisuća eura.

Prijavili smo se na ovo natjecanje jer smo tražili pametnog investitora kao što je InnoEnergy, koji ne pruža samo financijsko ulaganje, već kroz poslovni akcelerator i međunarodnu poslovnu mrežu pruža najbolju podršku u razvoju poslovanja. Uzbuđeni smo što ćemo uz pomoć ove nagrade lakše krenuti u smjeru komercijalizacije našeg proizvoda i njegove krajnje dorade prema potrebama tržišta, istaknuo je Patrik Krizansky, izvršni direktor Danubia NanoTech-a.

Drugo mjesto i nagrada od 10 tisuća eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije, koji su predstavili svestrani 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te jedinstveno rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja.

Treće mjesto i pet tisuća eura osvojio je mađarski V-Chiller za razvoj revolucionarnog uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupova, pobjednika državnog finala Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Latvije, Litve, Estonije, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Hrvatske.

Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners, koji je predstavio white-label financijsku platformu za nove i postojeće energetske zadruge, koja rješava izazov s kojim se suočavaju zadruge - nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije.

Iznimno smo zadovoljni organizacijom događaja, sve što smo trebali bilo je osigurano. Pobjednicima čestitamo, a svim sudionicima želimo puno sreće u daljnjem poslu, izjavio je Mislav Javor iz AMPneta.

Ovogodišnje veliko finale održano je u Krakowu tijekom Impact’19, jednog od najvažnijih gospodarskih događaja srednje i istočne Europe. Stručni ocjenjivački žiri i njegov širi sastav sastojao se od investitora, predstavnika energetskog sektora, stručnjaka za čistu i održivu energiju te predstavnika medija.

PowerUp natjecanje nije namijenjeno isključivo tvrtkama iz energetskog sektora, već je otvoreno za sve prijedloge i rješenja koji se odnose na mobilnost, cleantech, održivu energiju i pametne tehnologije. Ono što nas razlikuje od drugih sličnih natjecanja je što, osim novčane nagrade, sudionicima nudimo svesrdnu podršku te im prenosimo potrebno poduzetničko znanje i iskustvo kako bi svoje proizvode i usluge podigli na još veću razinu, izjavio je Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergyja za središnju Europu.

Glavni motiv za sudjelovanje u ovom natjecanju, za mnoge je bila prilika da budu pozvani u prestižni Highway akcelerator, jedan od najvećih te vrste u Europi, a kroz koji Innoenergy nudi ulaganja u vrijednosti do 150 tisuća eura te tako pomaže preobraziti startupove iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke.

Po prvi puta u povijesti ovog natjecanja, uvedena je i Clean Air Challenge nagrada, kojom se nagrađuju tvrtke za doprinos u inicijativama i promišljanju zelenih tehnologija kojima se poboljšava kakvoća i kvaliteta zraka. Priznanje je uručeno Roofit.solaru, tvrtki iz Estonije koja je uvela novi tip solarnih panela, sastavljenih od uobičajenih krovnih materijala, obogaćenih fotonaponskim modulima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti