Slučaj bugarske kriptokraljice: Kolosalna prijevara ulagača, veza s mračnim kraljem kriminalnog podzemlja i misteriozni nestanak

Slučaj Ruje Ignatove, nestale "Kriptokraljice", ostaje misterij koji obuhvaća optužbe o organiziranom kriminalu, ubojstvu i globalne potrage za pravdom.

Branimir Vorša | 03.06.2024. / 13:40

Tjeralica za Rujom Ignatovom
Tjeralica za Rujom Ignatovom (Foto: Afp)

U rujnu 2019. BBC-jev podcast počeo je izvještavati o neobičnoj priči Ruje Ignatove, Bugarke koju traži američki FBI nakon što je prevarila ulagače za 4,5 milijardi dolara putem svoje lažne kriptovalute OneCoin. Ona je u međuvremenu netragom nestala, a istraga njezina nestanka se nastavlja, otkrivajući veze s organiziranim kriminalom i postavljajući pitanja o njezinoj sudbini.

Ruja Ignatova, diplomantica Sveučilišta Oxford rođena u Bugarskoj i odrasla u Njemačkoj, pokrenula je spomenutu lažnu kriptovalutu OneCoin 2014. godine. Uvjerila je milijune da ulažu obećavajući povrate slične onima prvih ulagača u bitcoin. Međutim, OneCoin je bio vješto prikrivena investicijska prijevara, bez digitalnog zapisa koji legitimizira kriptovalute poput bitcoina.

Računalna prijevara, ilustracija Nova prevara s kriptovalutama: Oštećeni 79-godišnjak ostao bez više desetaka tisuća eura

Posljednji put viđena na aerodromu u Sofiji

Kad su njemački i američki istražitelji uhvatili Ignatovu u listopadu 2017. godine, ona se ukrcala na let Ryanaira iz Sofije za Atenu i nestala. Posljednjih godinu dana BBC-jev World Service's Eye Investigations i Panorama pokušavali su otkriti što joj se dogodilo, ispitujući je li Ignatova živa ili mrtva.

Ključ istrage bilo je identificiranje najužeg kruga Ignatove. Richard Reinhardt, koji je započeo istragu o OneCoinu za Poreznu upravu SAD-a i FBI, otkrio je prethodno neimenovanog muškarca, ključnog za slučaj. Rečeno nam je da je za njezinu fizičku sigurnost navodno bio zadužen jedan veliki narkodiler, rekao je Reinhardt. Taj čovjek bio je Hristoforos Nikos Amanatidis, poznat kao Taki, i koji se više puta pojavljivao u njihovim nalazima.

Veze s bugarskim kraljem podzemlja

Godine 2019. odvjetnici američke vlade tvrdili su da je Ignatovin šef sigurnosti bio velika osoba iz bugarskog organiziranog kriminala, ali nisu ga imenovali. Imamo dokaze da je vrlo značajan, ako ne i najplodniji trgovac drogom svih vremena u Bugarskoj, bio usko povezan s OneCoinom i služio kao osobni zaštitar Ruje Ignatove, kasnije je potvrdio pomoćnik tužitelja američke vlade.

Reinhardt je opisao Ignatovu kao sofisticiranu kriminalku, koja je spajala kriminal takozvanih bijelih ovratnika s mafijaškom taktikom. Procurjeli dokumenti Europola u koje je BBC imao uvid pokazuju da je bugarska policija povezivala Ignatovu s Takijem prije njezina nestanka 2017. godine. Policija je sumnjala da je Taki koristio financijsku mrežu OneCoina za pranje prihoda od trgovine drogom.

Prevara Obećali im brzu i laku zaradu trgovanjem kriptovalutama pa im ispraznili račune za čak 80 tisuća eura

U Bugarskoj Taki ima gotovo mitski status sličan El Chapu ili Pablu Escobaru. Osumnjičen je za vođenje velike organizacije organiziranog kriminala koja se bavila krijumčarenjem droge, oružanim pljačkama i ubojstvima, iako nikada nije uspješno procesuiran. Bivši bugarski zamjenik ministra Ivan Hristanov, koji je istraživao Takija 2022. godine, opisao ga je tako da zvučio kao da dolazi iz priča koje služe za strašenje drugih. Taki je duh. Nikada ga nećeš vidjeti. Samo se o njemu sluša. On vam se obraća preko drugih ljudi. Ako ne slušaš, jednostavno nestaješ sa zemlje, rekao je Hristanov.

Vjeruje se... da je u Dubaiju?

BBC je kontaktirao bugarsku vladu u vezi s optužbama za korupciju, no nije dobio odgovor. Tužiteljstvo u Sofiji priopćilo je da ne zataškava zločine i osobe koje su ih možda počinile. Vjeruje se da Taki sada živi u Dubaiju, gdje je Ignatova kupila luksuzni penthaus i kamo su usmjeravani prihodi od prijevare na OneCoinu.

Više izvora sugerira da su Ignatova i Taki imali blizak osobni odnos. Jedan bugarski izvor tvrdi da je Ignatova plaćala Takiju do 100.000 eura mjesečno za zaštitu. Njihove financijske veze dodatno su dokazane složenim ugovorom o zemljištu koji uključuje tvrtku Ignatove i Takijevu ženu.

Frank Schneider, bivši špijun i savjetnik Ignatove, dostavio je dokumente tajne policije BBC-ju. Neću vam reći tko, jer ja imam obitelj... Ovo je pravi, ozbiljni organizirani kriminal, rekao je pomalo kriptično Schneider, koji čeka izručenje SAD-u.

"Ne brini se, ona je kao da je mrtva"

Bugarski istraživački novinar Dimitar Stojanov primio je policijsko izvješće u kojem se navodi da je Taki naručio ubojstvo Ignatove krajem 2018. godine. U izvješću se detaljno navodi kako je njezino tijelo raskomadano i bačeno s jahte u Jonsko more. Stojanov je taj prikaz smatrao vrlo, vrlo mogućim.

Iz BBC-ja nisu mogli neovisno potvrditi tu tvrdnju, ali više Takijevih kriminalnih suradnika vjeruje u to. Među njima je i Krasimir Kamenov, zvani Kuro, kojeg je Interpol tražio zbog optužbi za ubojstvo. Kuro je rekao Stojanovu da je Taki razgovarao o svom poslu pred Ignatovom rekavši mu: Ne brini se, ona je kao da je mrtva. Kuro, koji je kasnije ubijen u južnoafričkom Cape Townu, navodno je podijelio tu informaciju sa CIA-om.

Stojanov i njegovi kolege suočili su se s prijetnjama smrću nakon što su objavili tvrdnje o ubojstvu Ignatove, zbog čega je on morao privremeno napustiti Bugarsku. Otkako je nestala, nekoliko posjeda Ignatove sada koriste ljudi povezani s Takijem. Međutim, Taki nikada nije uhićen zbog ovih tvrdnji, a tijelo Ignatove nikada nije pronađeno.

Slika nije dostupna Veliki vodič kripto pojmova: Sve što trebate znati na jednom mjestu

Reinhardt vjeruje da je Ignatova vjerojatno mrtva. Nema časti među lopovima... znajući koliko su karteli nasilni, da Taki misli da mu ona predstavlja prijetnju... vjerojatno bi je maknuo umjesto da bude uhvaćen, kaže Reinhardt.

Čvrstih dokaza o sudbini Ignatove - nema

Ni Takijevi odvjetnici, u međuvremenu, nisu odgovorili na upite iz BBC-ja.

Godine 2022. Ignatova je stavljena na FBI-jevu listu deset najtraženijih, gdje je i ostala. Unatoč raznim viđenjima i dojavama o njezinu boravištu, i dalje nema definitivnog dokaza o njezinoj sudbini.

Bivši zamjenik bugarskog ministra Hristanov usporedio je situaciju s Elvisom Presleyem sugerirajući da postaje sve manje vjerojatno da je ona živa. FBI ne drži ljude na popisu deset najboljih samo radi zabave, istaknuo je pak Reinhardt.

Zasad nestala kriptokraljica i dalje ostaje progonjena žena.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti