SoFi – "čarobna" robotska riba koja će znanstvenicima otkriti tajne podmorja

Kako nema motora i ne stvara buku, SoFi se savršeno uklapa u prirodni podmorski ambijent te ne plaši ribe i druge morske organizme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.03.2018. / 12:38

Riba robot (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Izgleda kao riba i pliva u moru kao i ostale ribe, ali – nije riba! Znanstvenici s MIT-a napravili su i uspješno testirali robotsku ribu Soft Robotic Fish, odnosno SoFi koja bi nam u budućnosti mogla otkriti brojne tajne podmorskog svijeta.

Ovaj je robot poseban po tome što svojim izgledom i kretnjama imitira prave ribe koje SoFi uopće nije začudila ili uplašila te nisu primijetile neku razliku između ovog robota i pravih riba. "Ovo je čarobna riba", komentirala je za medije Daniela Rus iz MIT-ova laboratorija za znanost i umjetnu inteligenciju koja vodi ovaj projekt. Ona kaže kako njihova robotska riba dolazi s hidrauličkom pumpom koja pomiče rep s jedne strane na drugu, imitirajući način plivanja riba. 

Također, kako nema motora i ne stvara buku, SoFi se savršeno uklapa u prirodni podmorski ambijent i ne plaši ribe i druge morske organizme. Zahvaljujući činjenici što je većina dijelova isprintana na 3D printeru, proizvodnja ove robotske ribe nije skupa i relativno je jednostavna, a unutar njezina tijela osim hidrauličke pumpe nalazi se i malo računalo bazirano na Linuxu, kamera te baterija poput onih u pametnim telefonima zahvaljujući kojoj može "plivati" oko 40 minuta, nakon čega je potrebno punjenje baterije.

Sva elektronika smještena je u vodonepropusnim pregradama koje mogu izdržati velike promjene u tlaku dok riba zaranja i "pliva" prema površini, a njome upravlja ronilac koji ima posebni kontroler.

Objavljeni videozapisi pokazuju kako su znanstvenici napravili fantastičan posao sa SoFi, a Rus kaže kako će nastaviti razvijati ovu robotsku ribu, koja bi u budućnosti mogla plivati brže, snimati i prenositi videozapise, pa čak i prepoznavati određene vrste riba i slijediti ih.

Konačni cilj koji na MIT-u žele postići s ovim robotom jest razvoj instrumenta koji će biolozima pomoći u proučavanju oceana i živog svijeta u njemu, bez uznemiravanja podmorskog načina života.

Izvor: LA Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti