Sumnjate da vas špijuniraju? Ovaj šokantni izvještaj pokazuje da možda niste u krivu

Zaposlenici Ringa imali su pristup snimkama sigurnosnih kamera, dok je dio direktora i inženjera imao pristup prijenosu uživo s takvih kamera – sve bez znanja korisnika.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2019. / 11:00

Ringova kamera (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U borbi za osvajanje pametnih domova Amazon je prošle godine za više od milijardu dolara preuzeo kompaniju Ring, koja proizvodi sigurnosne kamere i pametna zvona za vrata s kamerama. Zahvaljujući instaliranoj kameri te senzoru pokreta vlasnici stanova dobit će obavijest svaki put kada se netko pojavi pred njihovim vratima, a tko se nalazi pred vratima mogu jednostavno vidjeti preko mobilne aplikacije – čak i kada nisu kod kuće.

Jedan od problema pametnih doma i svih pametnih uređaja s kamerama i mikrofonima jest što oni konstantno snimaju i "slušaju" sve što se događa u stanu/kući ili oko njih. Da ljudi zaista imaju pravo biti paranoični i oprezni u ovakvim situacijama pokazuju i informacije koje su se jučer proširile internetom, a prema kojima su zaposlenici Ringa imali pristup kamerama i snimkama s kamera kućnih zvona i kućnih kamera.

Prema tim informacijama, ovakva praksa u Ringu počela je nakon što je 2016. kompanija premjestila dio svojih operacija iz San Francisca u Ukrajinu kako bi uštedjela novac. U Ukrajini je otvoren ured za istraživanje i razvoj, a mjesecima nakon otvaranja ureda videozapisi s kamera nisu bili šifrirani te su zaposlenici imali pristup takvim videozapisima na serverima i mogli su ih preuzeti sa servera i dijeliti preko interneta.

Također, neki direktori i inženjeri u američkom odjelu kompanije imali su pristup "nefiltriranim i cjelodnevnim prijenosnima uživo s kamera nekih korisnika". Navodno su čak neki inženjeri kompanije zadirkivali kolege koje su pratili nakon večernjih izlazaka i oko osoba koje su dovodili u stanove nakon izlazaka.

Nakon što je Amazon preuzeo Ring, uvedene su strože sigurnosne mjere s kojima se spriječio – odnosno , trebao spriječiti pristup osjetljivim informacijama korisnika, no navodno su zaposlenici Ringa pronašli način za zaobilaženje tih mjera, a jedan je zaposlenik iz ukrajinskog odjela priznao novinarima: "Radnici su tada mogli pristupiti sustavu s bilo kojeg računala, od kuće ili bilo kojeg drugog mjesta".

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti