Šokantan opseg internetskog zlostavljanja među djecom EU-a otkriven u velikom izvješću: "To je poziv na buđenje za sve nas"

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije za Europu pokazuje znatan porast internetskog zlostavljanja među djecom, što je potaknulo hitne pozive na podizanje svijesti i propise za zaštitu dobrobiti djece na internetu.

Branimir Vorša | 31.03.2024. / 08:27

Internetsko zlostavljanje djece, ilustracija
Internetsko zlostavljanje djece, ilustracija (Foto: Getty Images)

U nedavnom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije za Europu koje obuhvaća 44 zemlje, otkriveno je da je internetsko nasilje među djecom u dobi od 11 do 15 godina poraslo na 16 posto, sa 13 posto u posljednje četiri godine.

Regionalni direktor WHO-a za Europu, Hans Kluge, istaknuo je nužnost rješavanja maltretiranja i nasilja među djecom u svim njegovim oblicima. Ovo izvješće je poziv na buđenje za sve nas, poručio je Kluge.

Prema studiji pod nazivom "Zdravstveno ponašanje u djece školske dobi", 15 posto dječaka i 16 posto djevojčica izjavilo je da je doživjelo internetsko nasilje u posljednjih nekoliko mjeseci. U izvješću je istaknut značajan utjecaj pandemije COVID-19 na ponašanje adolescenata, uz napomenu da su virtualni oblici vršnjačkog nasilja postali posebno relevantni.

Dok je internetsko zlostavljanje poraslo, drugi oblici zlostavljanja ostali su relativno stabilni, uz zabilježen samo blagi porast. Najviše razine internetskog zlostavljanja zabilježene su u određenim zemljama, s Bugarskom, Litvom, Moldavijom i Poljskom na vrhu popisa, dok je Španjolska prijavila najniže razine.

Budući da adolescenti provode do šest sati na internetu dnevno, čak i manje promjene u stopama zlostavljanja mogu duboko utjecati na njihovu dobrobit, naglasio je Kluge. Izvješće je također otkrilo zabrinjavajući trend, pokazujući da jedan od osam adolescenata priznaje zlostavljanje drugih putem interneta, što je porast od tri posto u odnosu na 2018. godinu.

Unatoč stabilnim razinama fizičkog maltretiranja, studija je naglasila hitnu potrebu za svjesnošću i intervencijom. Pozivalo se na povećanje ulaganja u praćenje različitih oblika vršnjačkog nasilja te zagovaralo edukaciju mladih, obitelji i škola o internetskom zlostavljanju.

Izvješće je dodatno naglasilo važnost reguliranja platformi društvenih medija kako bi se ublažila izloženost internetskom zlostavljanju. Osim toga, primijetio je da je socioekonomski status roditelja imao minimalan utjecaj na ponašanje djece, osim u Kanadi, gdje su mladi slabijeg socioekonomskog statusa bili podložniji maltretiranju.

Izvor: Science Alert/AFP
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti