Šokantni rezultati studije: Manje od deset minuta pregledavanja TikToka dnevno može imati negativan utjecaj na mentalno zdravlje

Iako je istraživanje ograničeno samo na određen sadržaj, njegovi rezultati su svakako upozoravajući.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2024. / 10:43

Djevojka na telefonu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Puno se govori o negativnim posljedicama društvenih mreža na djecu, mlade, ali i starije. Korisnici platformi poput TikToka često uzmu telefon u ruke samo kako bi nešto pogledali i onda provedu sljedećih sat-dva fokusirani na ekrane i konstantno skrolanje objava, fotografija i videozapisa. Ovakve mreže ne samo da stvaraju ovisnost, već su i uzrok problema s mentalnim zdravljem svojih korisnika.

Prije nekoliko godina zviždačica Haugen otkrila je kako su i u Facebooku bili svjesni iznimno negativnog utjecaja Instagrama na mlade, ali nisu ništa napravili kako bi poboljšali situaciju.

Pregledavanje društvenih mreža, ilustracija Hrvati obožavaju jednu društvenu mrežu, a ova im je najomraženija  

Na probleme za mentalno zdravlje zbog gledanja videozapisa upozorava i studija čiji su rezultati nedavno objavljeni, a prenijeli su ih na NY Postu. Prema tim rezultatima, manje od deset minuta provedenih uz TikTok može imati štetne posljedice za mentalno zdravlje. U studiji je posebno istražen utjecaj videozapisa o mršavljenju i anoreksiji. Gledanje takvih videa pa čak i na iznimno kratko vrijeme može utjecati na sliku mladih žena o sebi te se može negativno odraziti na njihovo samopouzdanje. Također, izloženost takvim videozapisima može povećati rizik poremećaja prehrane kod mladih.

Do negativnih psiholoških utjecaja za mlade korisnike TikToka može doći čak i kada ne traže eksplicitan sadržaj povezan s anoreksijom te kada se TikTok kratko koristi, objašnjavaju autori studije.

U istraživanju je sudjelovalo nešto više od 270 žena starosti između 18 i 28 godina, koje su prvo anketirane o njihovom korištenju TikToka, stavu prema izgledu tijela i općenitim standardima ljepote, a istraživači su tražili simptome neurednog hranjenja ili opsjednutosti zdravom prehranom. Nakon toga, polovica sudionica svakog je dana gledala sadržaj s TikTokom o nezdravim navikama prehrane koji su uključivali izgladnjivanje i davanje savjeta za mršavljenje poput jedenja leda i žvakanja gume za suzbijanje gladi te promicanje vježbanja i pokazivanja stegnutog struka. One su dnevno bile izložene takvom sadržaju samo sedam do osam minuta.

S druge strane, ostalim sudionicama ovog istraživanja prikazani su videozapisi o prirodi, kuhanju, životinjama i slično.

  TikTok SAD podiže tužbu protiv TikToka zbog kršenja prava na privatnost djece

Dok su sudionice iz obje grupe na kraju istraživanja pokazale pad zadovoljstva svojim tijelom, one koje su bile izložene videozapisima s anoreksijom imale su izrazito loše mišljenje o svom izgledu, dok im je mršavljenje postalo iznimno važno. One koje su na TikToku provele više od dva sata prijavile su veće poremećaje prehrane, no pokazalo se da oni nisu toliko značajni.

Kao jedno od rješenja ovog problema, stručnjaci preporučuju “veće kontrole i regulativu” vezanu uz sadržaj vezan uz anoreksiju, poremećaje prehrane i općenito uz sadržaj povezan s izgledom i izgledom tijela. Treba naglasiti kako su podaci za ovu studiju prikupljeni sredinom 2021., a tek u travnju ove godine TikTok je objavio pravila s kojim žele stati na kraj sadržaju s kojim se promoviraju poremećaji u prehranu i opasne dijete.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti