Sony od britanskih vlasti kažnjen s 400 000 $ zbog propusta koji su 2011. omogućili veliki hakerski upad u PSN infrastrukturu

Zbog velikog hakerskog upada u PSN infrastrukturu iz travnja 2011. godine koji je ugrozio osobne podatke 70 milijuna Sonyjevih korisnika te onemogućio korisnicima PlayStation igraćih sistema pristup online uslugama u razdoblju od mjesec dana, Sony nije mogao proći nekažnjeno, barem ne od strane britanskih vlasti.

Zimo Zimo Ante Malenica | 24.01.2013. / 12:10

Sony od britanskih vlasti kažnjen s 400 000 $ zbog propusta koji su 2011. omogućili veliki hakerski upad u PSN infrastrukturu

Zbog velikog hakerskog upada u PSN infrastrukturu iz travnja 2011. godine koji je ugrozio osobne podatke 70 milijuna Sonyjevih korisnika te onemogućio vlasnicima PlayStation igraćih sistema pristup online uslugama u razdoblju od mjesec dana, Sony nije mogao proći nekažnjeno, barem ne od strane britanskih vlasti.

Prema zaključku ICO-a (The Information Commissioner’s Office), Sony će zbog svojeg propusta u realizaciji sigurnosnih mehanizama biti kažnjen u iznosu od 400 000 $. Ova kazna je rezultat opsežnog istraživanja kojeg je provela regulatorna agencija, zaključivši da je Sony napravio (pre)velike propuste koji su hakerima omogućili prilično jednostavan posao kada je u pitanju mogućnost neovlaštenog upada u njihov velik sustav. Japanski div jednostavno nije slijedio moderne standarde i trebao je to (i mogao) bolje odraditi, zaključio je David Smith, direktor Data Protection odjela u ICO-u.

Ako se prisjetimo nemilog događaja, bili su to napeti dani za sve ljubitelje Sonyjevih platforma. Hakeri su se domogli osobnih podataka poput imena, adresa i datuma rođenja, s time da su bili ugroženi i podaci kreditnih kartica. Pošto se srećom naknadno pokazalo kako su oni ipak bili kriptirani, nije bilo neke veće materijalne štete za krajnje korisnike, no bez obzira na sve, frustracije kod mnogih igrača nisu izostale.

Sony dakako nije zadovoljan sa ovom odlukom i uložit će žalbu, s time da je već javno istaknuo kako je bio meta dobro organiziranog napada koji bi svladao bilo kakav sustav slične veličine i kompleksnosti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti