Sony odustaje od daljnjeg razvoja pametnih telefona?

Sonyjeva buduća strategija orijentirana je na ostvarivanje profita na temelju prodaje senzora za kamere i PlayStationa, dok je budućnost divizije pametnih telefona upitna

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.02.2015. / 08:47

Sony odustaje od daljnjeg razvoja pametnih telefona?

Izvršni direktor Sonyja Kazuoi Hirai na jučerašnjem je sastanku najavio buduću strategiju kompanije u kojoj će se fokusirati na povećanje profita koje će biti bazirano na prodaji igraćih konzola i senzora za kamere, dok razmišljaju o 'izlaznoj strategiji' za sektor pametnih telefona i TV-a. Iako mnogi hvale njihove pametne telefone iz Xperia Z serije – ponajviše zbog vrhunske kvalitete, odličnih ekrana i kamere, Sony na tržištu pametnih telefona ipak ne može konkurirati vodećim kompanijama (Appleu i Samsungu), a sve veći problem predstavljaju im kineske kompanije poput Xiaomija čiji mobilni uređaji imaju solidan hardver i pristupačnije cijene. 'Od sljedeće poslovne godine naša će se strategija bazirati na povećanju profita i investiranju u razvoj', prenijeli su na Reutersu izjavu Hiraia koji je dodao da će pojedine divizije ove kompanije dobiti i veću autonomiju prilikom donošenja poslovnih odluka.

U toj strategiji ključne će biti tri divizije – filmski studio Sony Pictures Entertainment, PlayStation divizija (PlayStation 4 smatra se trenutnim pobjednikom na tržištu konzola nove generacije) te divizija senzora za kamere namijenjene pametnim telefona (Apple u iPhoneima koristi upravo Sonyjeve senzore). Govoreći o televizorima i pametnim telefonima, Hirai je napomenuo kako neće odbaciti 'izlaznu strategiju' na tim tržištima, odnosno mogućnost prodaje ovih divizija drugim kompanijama, što bi moglo značiti da se Xperije u budućnosti više ne bi prodavale pod Sonyjevim brandom. Inače, Sony je trenutno u razdoblju restrukturiranja tijekom kojeg su otpustili tisuće radnika i prodali diviziju Vaio računala, a od početka rekonstrukcije cijena dionica ove kompanije porasla je za više od 80 posto. Oslanjanjem na profitabilne divizije i daljnjim restrukturiranjem izvršni direktor ove kompanije želi do 2018. godine ostvariti operativni profit od oko 4,2 milijarde dolara. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti