SpaceX lansirala četiri astronauta prema Međunarodnoj svemirskoj postaji

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Hina | 16.11.2020. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 SpaceX, kompanija poduzetnika Elona Muska, lansirala je u nedjelju četiri astronauta na let do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Novoprojektirana SpaceX kapsula Crew Dragon, koju je posada nazvala Otpornost, podigla se s rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Let do ISS-a će trajati 27 sati. Posadu čine Amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi.

Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

Radi se o prvoj šestomjesečnoj "operativnoj" misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Država iz svibnja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji.

SpaceX, tvrtka koju je osnovao Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od svibnja do kolovoza, tijekom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem ožujka 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti