SpaceX nije uspio ni iz drugog pokušaja: Starship eksplodirao nakon lansiranja na visini od 148 kilometara

Drugi pokušaj SpaceX-a u lansiranju Starshipa u svemir završio i drugim neuspjehom, odnosno novom eksplozijom. Ipak, let je trajao dvostruko duže od prethodnog.

Hina | 18.11.2023. / 18:09

Lansiranje SpaceX-ovog Starshipa
Lansiranje SpaceX-ovog Starshipa (Foto: Afp)

SpaceX-ova letjelica Starship, razvijena da bi prevozila astronaute na Mjesec i na udaljenije destinacije, eksplodirala je nekoliko minuta nakon što je u subotu pokusno lansirana, što je drugi takav test.

Raketa s dvije faze, smatrana najsnažnijom u povijesti, lansirana je s lansirne rampe Starbasea, tvrtke Elona Muska, u blizini Boca Chice u Teksasu.

No raketa je eksplodirala iznad Meksičkog zaljeva nedugo nakon što su se njezina dva dijela odvojila. Jedan od dijelova nastavio se kretati prema svemiru, no nekoliko minuta kasnije tvrtka je objavila da je izgubila kontakt s njim.

Ovaj pokušaj trajao je dvostruko duže - prije eksplozije

Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

Kamera koja je pratila lansiranje osam minuta poslije pokazala je eksploziju, što sugerira da se ona dogodila tada, na visini od 148 kilometara. Cijeli Starshipov put trebao je trajati 90 minuta.

Bio je to drugi pokušaj testiranja te rakete, nakon što je u travnju eksplodirala četiri minute nakon lansiranja.

Američka agencija za avijaciju potvrdila je da je nesreća rezultirala gubitkom letjelice, dodavši da nije bilo ozlijeđenih ili imovinske štete.

Agencija će sada nadgledati istragu predvođenu SpaceX-om kako bi ustanovila što je pošlo krivo te će morati odobriti plan te tvrtke za sprječavanje ponavljanja takvog incidenta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti