SpaceX više ne može Ukrajincima financirati satelitski internet

Cifre koje Elon Musk traži od američke vojske iznimno su velike - od 120 milijuna dolara do kraja ove godine do skoro 400 milijuna dolara za sljedeću godinu dana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.10.2022. / 13:28

Elon Musk (Foto: Afp)

Ukrajinska javnost u vrlo je kratko vrijeme promijenila mišljenje o Elonu Musku. Na početku rata, Musk je uskočio u pomoć i Ukrajincima omogućio internetsku povezanost putem SpaceX-ova satelitskog interneta Starlink. Prema nekim izvještajima s prvih linija, čini se kako je Starlink odigrao veliku ulogu prilikom ukrajinske ofenzive i oslobađanja okupiranog teritorija.

Slika nije dostupna Ukrajinci hvale Muskov satelitski internet: Starlink je iznimno učinkovit, a svaki drugi dan stižu novi terminali

Njegov status heroja u Ukrajini je nestao onog trenutka kada je ponudio prijedlog za mirovni sporazum koji je išao na ruku ruskoj strani. Rusi bi, prema njegovom planu, dobili Krim, pod UN-om bi se organizirali novi referendumi na područjima koja je Rusija prisvojila, tj. pokušala prisvojiti, dok bi sama Ukrajina ostala neutralna.

Na takav prijedlog koji uključuje gubitak svog područja Ukrajinci, naravno, ne žele pristati pa su se posljednjih dana okomili na Muska, dok mu je jedan ukrajinski diplomat poručio da “od****”. Najbogatiji čovjek na svijetu, kako je napisao na Twitteru, odlučio je slijediti te preporuke koje je dobio, a ono što je napravio nije dobro sjelo Ukrajincima.

Naime, najavio je kako SpaceX više ne može Ukrajini omogućavati svoj satelitski internet te, ako ga žele nastaviti koristiti, u pomoć će im morati uskočiti američka vojska i platiti te usluge. Cijena svakako nije sitnica - riječ je o 120 milijuna dolara do kraja ove godine i oko 400 milijuna dolara tijekom sljedeće godine.

Slika nije dostupna Rusi zaprijetili Musku: Starlink bi mogao postati "legitimna meta odmazde"

Još krajem rujna pojavile su se prve informacije o problemima i prekidima Starlinkova satelitskog interneta u Ukrajini, a osim ako ne uskoči Pentagon s izdašnom financijskom injekcijom, pitanje je koliko će se ukrajinska vojska u budućnosti moći oslanjati na Starlink.

Izvor: CNN


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti