Španjolski startupovi prijavili Microsoft zbog usluga u oblaku

Španjolski startupovi prijavili su američkog tehnološkog diva Microsofta regulatoru, tvrdeći da ograničava ravnopravno natjecanje na tržištu usluga u oblaku.

Hina | 07.05.2024. / 12:20

Microsoft
Microsoft (Foto: Afp)

Američki tehnološki div trenutno zauzima drugo mjesto u sektoru usluga u oblaku, iza Amazona, ali očekuje se da će vrlo brzo nadoknaditi zaostatak zahvaljujući generativnoj umjetnoj inteligenciji i tehnologiji OpenAI-ja, koja privlači poslovne korisnike.

Španjolska udruga okuplja više od 700 startupova i navodi niz praksi kojima je Microsoft u proteklim godinama kršio propise o ravnopravnom natjecanju.

Microsoft je iskoristio dominantan položaj na tržištima operativnih sustava i tradicionalnog softvera poput Microsoft Officea, Windows Servera i SQL Servera, da nametne svoj oblak Azure, a potom je umjetnim preprekama još i ograničili natjecanje startupova, tvrdi udruga.

Satya Nadella Mailovi otkrili pozadinu Microsoftove investicije teške 10 milijardi dolara: Bili su u strahu od Googlea

Velike tehnološke kompanije Novo normalno: Velike tehnološke tvrtke mnogima su godinama predstavljale posao iz snova, no situacija se promijenila

Sporne prakse uključuju prepreke prijenosu podataka ili ugovorne uvjete koji ograničavaju tržišno natjecanje na području softverskih licenci, koji sprečavaju slobodan izbor pružatelja tih usluga, stoji u dokumentu.

Udruga poziva španjolskog regulatora da pokrene istragu i poduzme hitne mjere kako bi se osiguralo ravnopravno natjecanje.

Vjerujemo da bi se sve tvrtke trebale moći natjecati po ravnopravnim uvjetima kako ne bi zaostajale ni kao klijenti ni kao tvrtke koje isporučuju tu tehnologiju, rekao je predsjednik udruge Carlos Mateo.

Europska udruga kompanija za infrastrukturne usluge u oblaku CISPE požalila se u studenom Europskoj komisiji na Microsoftove nove ugovorne uvjete, ustvrdivši da štete europskom ekosustavu računalstva u oblaku.

Europska komisija zatražila je u sklopu istrage od kompanija informacije o Microsoftovom zahtjevu da mu dostave podatke o klijentima, napominje Reuters. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti