Novo normalno: Velike tehnološke tvrtke mnogima su godinama predstavljale posao iz snova, no situacija se promijenila

Umjesto da tvrtke nagrađuju svoje zaposlenike zbog velikog rasta, oni su naglasak stavili na rast profita.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2024. / 09:07

Velike tehnološke kompanije (Foto: Afp)

Mnogi tijekom studiranja maštaju o zaposlenju u velikim tehnološkim kompanijama poput Googlea, Microsofta, Amazona, Applea i drugima. Za njih je to posao iz snova koji garantira rad na zanimljivim projektima, velike prihode i odlične radne uvjete. No kako naglašavaju stručnjaci za tržište rada, situacija se u posljednje vrijeme promijenila te se na zaposlenje u takvim kompanija više ne gleda kao na posao iz snova.

Umjetna inteligencija Umjetna inteligencija mogla bi uništiti jednu industriju

Usprkos činjenici što tehnološke kompanije i dalje ostvaruje rekordne prihode te je nekima njihova tržišna vrijednost veća od dva bilijuna dolara (Apple, Nvidia i Alphabet), odnosno čak tri bilijuna dolara (Microsoft), jedna od konstanti na ovom tržištu u posljednje vrijeme su - otkazi. Prošle godine u tehnološkom sektoru ta je brojka iznosila više od 263 tisuće, a isti je trend nastavljen i u prva tri mjeseca ove godine, kada je više od 75 tisuća osoba u tehnološkim tvrtkama ostalo bez posla.

Nažalost, otkazi postaju novo normalno, komentirao je za CNBC Jeff Shulman, profesor s poslovne škole Foster Sveučilišta u Washingtonu, naglasivši kako tvrtke danas, umjesto da nagrađuju svoje zaposlenike koji su im omogućili takav rast i povećanje prihoda, sada nagrađuju - profit.

Otkazi u tehnološkoj industriji utjecali su i na promjene u načinu razmišljanja dijela studenata koji, nakon završetka fakulteta više ne traže toliko posao u tehnološkim kompanijama. Od kraja 2021. godine pa do rujna 2023. udio prijava za posao u velikim tehnološkim kompanijama osoba koje su završile tehničke znanosti na fakultetima pao je za više od 30 posto, prema stranici za traženje poslova za studente Handshake.

Christine Cruzverga iz Handshake objasnila je najvjerojatnije razloge zašto je do toga došlo: Dio razloga zašto se ovo događa jest što je stabilnost jako veliki faktor pri odlučivanju studenata oko tipa posla na koji se prijavljuju i vrste posla koje prihvaćaju. Dodala je kako i oni prate vijesti i vide naslove u kojima su česte obavijesti o otkazima u tehnološkim tvrtkama, što utječe na njihove odluke.

Amazonov robot Hoće li roboti zaista zamijeniti ljude? Iz Amazona poručuju kako je to običan mit

Masovni otkazi isprali su sjaja tehnološke industrije, slikovito je to objasnio Eric Tolotti iz Snowflakea, koji je prošle godine dobio otkaz u Microsoftu te sada preporučuje svima koji traže posao da se ne fokusiraju samo na jednu kompaniju te da misle da se moraju tamo zaposliti jer je riječ o poslu iz snova, već trebaju biti realni i istražiti više mogućnosti i opcija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti