Sprema se radikalna kazna? Google kakav poznajemo mogao bi otići u povijest

Google je proglašen monopolistom na tržištu internetskog pretraživanja i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti kazna.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.08.2024. / 10:39

Google, ilustracija (Foto: Afp)

Bliži li se kraj Googleu kakav poznajemo? Nakon što je donesena povijesna presuda kako kompanija na tržištu internetskog pretraživanja drži monopol, postavlja se pitanje kakva će biti kazna za tvrtku. A ta kazna može biti radikalna i njezine posljedice mogu biti dalekosežne za cijelo tržište pretraživanja, ali i mobilno tržište.

Tužba, ilustracija Apple bi mogao izgubiti 20 milijardi dolara godišnje: Presuda Googleu imat će značajne posljedice u IT industriji

Trenutačno još nije poznato kakva će biti ta kazna, no mediji već nagađaju o najgorim potencijalnim, ali i realnim ishodima za Google. A jedan od tih potencijalnih ishoda je i - raspad Googlea, odnosno odvajanje nekih odjela od tvrtke. Među odvjetnicima američkog Ministarstva pravosuđa najviše se razgovaralo o potencijalnom odvajanju Androida od Googlea. Riječ je o najpopularnijem mobilnom operativnom sustavu na svijetu instaliranom na brojne uređaje. Jasno je kako bi gubitak kontrole nad Androidom, odnosno potencijalna prodaja tog OS-a, bio veliki udar na kompaniju i njezino poslovanje.

Android je samo jedan potencijalni odjel za koji bi američko pravosuđe moglo tražiti odvajanje od Googlea, a mediji spominju i Chrome, kao i oglašivačku platformu AdWords.

Dok su to najradikalnije potencijalne kazne, odvjetnici ministarstva pravosuđa razmišljaju i o blažim kaznama. Među inim, spominje se kako bi Google mogao dijeliti podatke s konkurentskim tražilicama poput Microsoftova Binga ili DuckDuckGo, a moglo bi im nametnuti određena ograničenja oko AI proizvoda kako bi spriječili da dobiju nepoštenu prednost. Npr. mogli bi zabraniti Googleu da od drugih kompanija traži pristup njihovu sadržaju, a oni bi im zauzvrat omogućili pojavljivanje u rezultatima pretraživanja.

Google Odluka seizmičkog karaktera: Američki sud presudio protiv Googlea i njegove prakse pretraživanja interneta

Kakva će na kraju biti konačna odluka, odnosno kakva će biti sudbina Googlea, pokazat će vrijeme. Cijeli proces mogao bi se odužiti i potrajati dugo, a iz Googlea su već najavili žalbu na prijašnju odluku vezanu za monopol. Kao glavni razlog zbog kojeg je donesena odluka o monopolu navodi se Googleovo plaćanje milijardi dolara kompanijama poput Applea, Samsunga i AT&T-a. Google je plaćao velike cifre kako bi njihova tražilica bila defaultna na iPhoneu i drugim telefonima, čime su stekli nepoštenu prednost u odnosu na konkurente, odnosno time su ostvarili monopol na tržištu.

Izvor: 9to5Google 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti