Apple bi mogao izgubiti 20 milijardi dolara godišnje: Presuda Googleu imat će značajne posljedice u IT industriji

Google je, prema presudi američkog suda, monopolist na tržištu pretraživanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.08.2024. / 09:43

Tužba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američko pravosuđe krenulo je u bitku s Googleom, a ta bitka imat će i neke kolateralne žrtve. Među inim, čini se kako će najgore proći Apple i Mozilla, neprofitna organizacija koja upravlja popularnim preglednikom internetskih stranica Firefoxom. Odluka o Googleovom monopolu prvenstveno se odnosi na dogovor koji ova tvrtka ima s platformama i proizvođačima uređaja jer oni, za određenu naknadu, koriste Google kao glavnu tražilicu. Plaćanjem partnerima, a riječ je o jako velikim ciframa, Google zadržava svoju dominantnu poziciju na tržištu pretraživanja, a to direktno utječe i na tržište oglašavanja. S druge strane, Google takvim praksama iz igre izbacuje konkurente koji se ne mogu boriti s njegovom tražilicom. I upravo je u tome srž odluke o Googleovom monopolu.

Google Italija traži od Googlea milijardu eura: Ako se nagode, isti bi princip mogao biti primijenjen i na druge multinacionalne tvrtke

Naknada koju kompanija plaća Appleu iznimno je velika. Naime, prema podacima iz 2022. godine, Google je Cookovoj kompaniji platio čak 20 milijardi dolara kako bi na iPhoneu upravo njihova tražilica bila defaultna. Prema ovoj odluci, dakle, Apple bi mogao ostati bez velike svote novaca, no kako je riječ o kompaniji s godišnjim prihodima koji se mjere u više stotina milijardi dolara, potencijalni gubitak tako velike svote ne bi se trebao dramatično odraziti na njihovo poslovanje, no jasno je kako je riječ o velikoj svoti čak i za njih.Također, kako se govori o padu potražnje za iPhoneom, pogotovo u Kini, Appleu je od velike važnosti povećanje prihoda od drugih odjela.

S Mozillom je stvar puno gora. Naime, prema financijskim podacima Mozille iz 2021. i 2022. godine, organizacija je ostvarila prihod of 593 milijuna dolara, od čega su od Googlea dobili čak - 510 milijuna dolara. Ako zbog ove sudske odluke Google više ne bude smio plaćati kompanijama za korištenje njihove tražilice, to znači da će Mozilla ostati bez većine svojih prihoda pa se možemo pitati i kakva je budućnost Firefoxa u takvom slučaju. Iz ove tvrtke su, nakon što su objavljene informacije o Googleovom monopolu, komentirali kako proučavaju utjecaj odluke na Mozillu te razmišljaju o sljedećim koracima. Također, naglasili su kako Google nije jedina tražilica na njihovom browseru te da nude više opcija za pretraživanje.

Tužba, ilustracija Amerika protiv Applea: Ministarstvo pravosuđa podiglo tužbu zbog monopola na tržištu pametnih telefona

Tek treba vidjeti što će donijeti budućnost za Mozillu, ali i za Google koji se, naravno, ne slaže s presudom da je monopolist te možemo očekivati žalbu na ovu odluku, kao i dugu pravnu bitku. Također, trenutačnom odlukom utvrđena je odgovornost Googlea za monopol, no ne spominju se potencijalne kazne, o čemu će biti riječi tijekom sljedeće faze postupka. Među inim, na The Veregu čak spominju i mogućnost raspada Googleova biznisa pretraživanja, odnosno njegova odvajanja od same kompanije.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti