Sredinom listopada u Zagrebu se održava velika konferencija posvećena umjetnoj inteligenciji

Dvodnevna konferencija donosi predavanja i panele stručnjaka iz područja umjetne inteligencije, ali i AI pitch u kojem se traži najbolji i najperspektivniji startup koji razvija rješenja bazirana na AI.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2021. / 14:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada su iz hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI početkom prošle godine najavili kako Hrvatska ima priliku postati jedna od vodećih destinacija za istraživanje i razvoj umjetne inteligencije u Europi, mnogi su se na te najave samo nasmijali. S obzirom na to da i dalje živimo u državi opterećenoj birokracijom, papirima i pečatima (a optimizam ne daje niti posljednje izvješće o digitalnoj konkurentnosti Lijepe Naše), jasno je zašto mnogi takve ideje smatraju nemogućima i neostvarivim.

No mnogo se toga na početku čini neostvarivim, ali uz puno rada, znanja i posvećenosti i najveće se prepreke mogu savladati. Čak i Hrvatskoj. Pitajte samo Matu Rimca.

Udruga CroAI u potpunosti je posvećena spomenutom cilju te je, zahvaljujući i njima, Hrvatima među prvima u Europi postao dostupan besplatni tečaj Elements of AI, s kojim su umjetnu inteligenciji približili svima. Također, partneri su i podržavaju BIRD Incubator za umjetnu inteligenciju, a da se stvari na hrvatskoj AI sceni razvijaju u dobrom smjeru možemo vidjeti i na primjeru iz Lipika u kojem je ovaj tjedan 22 polaznika dobilo diplome AI Centra Lipik kao programeri i programerke u primjeni umjetne inteligencije.

Djeca Elements of AI potiče učenike osnovnih i srednjih škola da uče o umjetnoj inteligenciji

Slika nije dostupna Među najboljima u Europi: Više od 21 tisuće ljudi u Hrvatskoj educira se o umjetnoj inteligenciji

Pored svega navedenog, CroAI organizira i konferenciju AI2Future koja će se ove godine održati u Kraš Auditoriumu u Zagrebu 14. i 15. listopada.

AI startup pitch

Što sve možemo očekivati sredinom listopada na konferenciji objasnila je Hajdi Ćenan, potpredsjednica udruge CroAI.

I ove godine istraživali smo AI scenu u Hrvatskoj s namjerom da upgrejdamo AI krajolik i na mapu stavimo sve relevantne tvrtke, institucije i organizacije koje zajedno kroče put prema tehnološkoj budućnosti. Premijerno će biti predstavljen AI Landscape 2.0. Osim toga, pohvatali smo sve važne aktere za razvoj nacionalne strategije umjetne inteligencije. Ne mislimo pritom na dokument, već na konkretnu razmjenu razmišljanja osoba iz industrije i s regulatorne razine, s ciljem da znamo što nam je i kako činiti da otvorimo prostor (infrastrukturu, regulativu, podršku, sustav) u kojem će biti oportunitetno stvarati novu tehnologiju.

Chatbot (Foto: Getty Images) Digitalni asistent Andrija pomoći će vam da procijenite jeste li zaraženi koronavirusom

Među brojnim tvrtkama čije predstavnike možemo očekivati na konferenciji, treba spomenuti Infobip, Photomap, Cisex i druge, a Hajdi je posebno istaknula još jednu stvar: U taj prostor spada jedna nama jako važna agenda – AI Sanbox. Ako vam pada na pamet kvadratno igralište, par puta par metara, ispunjeno pijeskom u kojem klinci rade ceste i guraju autiće, da, nešto takvo, ali za stvarni život. Vjerujemo da ima smisla da kao država i biznis odredimo smjer ili područje u kojem se organizacije (tvrtke, akademije, udruge…) mogu `igrati` s aplikacijama i algoritmima te stvarati nove inovativne proizvode. Oko svega treba biti `kvadratni zidić` ili ti pravila po kojima se igra. Pravila koja štite uključene, ali ujedno omogućuju dovoljnu širinu koja otvara priliku kreativi. Zato na pozornicu konferencije dovodimo primjere iz Austrije, Slovenije, Norveške, ali i iz našeg dvorišta, kako bi imali dobar temelj za razgovor i zaključke.

Slika nije dostupna Upoznajte Megi, digitalnu asistenticu koja pomaže pacijentima da lakše prate svoju kroničnu bolest

Prvog dana, pored predavanja i panela, bit će održan i CroAI startup pitch na kojem će deset odabranih startupova pokušati uvjeriti žiri sastavljen od članova korporacija i investitora, da je upravo njihov proizvod najbolji. Kakav je potencijal takvog pitcha i čemu se mogu nadati pobjednici najbolje možemo vidjeti na primjeru prošlogodišnjeg CroAI pitcha. Startup Robotiq, koji se pokazao najboljim, nakon toga je dobio investiciju od 900 tisuća eura.

Drugi dan konferencije rezerviran je za najbolje poslovno-tehnološke primjere primjene umjetne inteligencije.

Za više informacija posjetite stranice konferencije AI2Future na kojima možete provjeriti cijelu agendu, kao i kupiti karte.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti