Upoznajte Andriju, prvog digitalnog asistenta građanima za borbu protiv koronavirusa

Hrvatske IT tvrtke udružile su snage s Ministarstvom zdravstva i epidemiolozima ne bi li građanima što jednostavnije i što brže pružili sve potrebne i točne informacije o borbi protiv koronavirusa.

Martina Čizmić | 14.04.2020. / 10:47

Galerija

U borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj uključio se i prvi digitalni asistent Ministarstva zdravstva namijenjen građanima, koji je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu. 

Na službenom predstavljanju digitalnog asistenta Andrije u Banskim dvorima istaknuto je kako je izgrađen na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave, koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom prof. dr. sc. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Na predstavljanju digitalnog asistenta Andrije sudjeluju ministar uprave Ivan Malenica, ministar zdravstva Vili Beroš, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, predsjednik udruge CroAI i direktor AI tvrtke Mindsmiths Mislav Malenica te epidemiolog prof. dr. sc. Branko Kolarić.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić istaknuo je na samom početku kako je Andrija razvijen kako bi pomogao prije svega zdravstvenim radnicima u kontroli razvoja epidemije Covida-19.

Funkcionirat će preko chatbota na platformi Koronavirus.hr i WhatsApp pod imenom Andrija. To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja u vezi s ovom bolesti. Ako imaju kakve sumnje u vezi s ovom bolesti, Andrija će im pomoći procijeniti trebaju li se javiti liječniku ili nema razloga za brigu, istaknuo je Frka-Petešić te dodao kako su pitanja koja pri tome postavlja ista kakva bi epidemiolog u ordinaciji postavio svakom pacijentu.

Andrija će pomoći hrvatskim epidemiolozima i cijelom zdravstvenom sustavu u kontroli epidemije COVID-19. U vremenu kada su liječnici opterećeniji nego inače digitalni asistent može dovoljno brzo i učinkovito građanima pružiti aktualne informacije i preporuke.

Samoprocjena stanja

Epidemiolog dr. Branko Kolarić pojasnio je koja je točno ideja iza stvaranja ovakvog digitalnog asistenta te kako on funkcionira.

Ova epidemija velik je profesionalni izazov za sve nas. Proučavajući primjere dobre prakse zemalja koje su dobro savladale epidemiju, jedna se stvar istaknula - digitalna komunikacija s građanima. Otuda smo krenuli s ovom idejom, razgovarao sam se nekim ljudima i razvili smo danas ovo što zovemo Andrija, pojasnio je dr. Kolarić.

Dodao je kako je glavna prednost digitalnog asistenta što može istovremeno odgovarati na nekoliko desetaka tisuća upita, dok epidemiolozi dnevno mogu obraditi pedesetak upita. Istovremeno, može pomoći umiriti građane čak i u slučaju najcrnjih scenarija.

Naravno da je bolje razgovarati s liječnikom nego s digitalnim asistentom, ali u slučaju ove pandemije bolje je dobiti pravu informaciju i na vrijeme, dodao je dr. Kolarić te naglasio kako je Andrija još uvijek "mladi asistent" koji uči te će s vremenom biti još bolji.

Ima osjetljivost i specifičnost. Ljude koji su bolesni vodi kao bolesne. Mi smo ga napravili osjetljivijim na početku pa će neke možda uputiti da se jave osobnom liječniku, a da to nije potrebno. Odmah se ispričavam kolegama obiteljskim liječnicima, rekao je dr. Kolarić te objasnio kako Andrija funkcionira.

Prije svega utvrđuje radi li se o hitnom stanju, treba li nekome hitna medicinska pomoć, a nakon toga postavlja ista pitanja kao što bi to radili epidemiolozi.

Sve tvrtke koje su radile na projektu donirale su svoje znanje i vrijeme pa je tako projekt Andrija, za građane Hrvatske, besplatan.

Mene je osobno iznimno pozitivno iznenadilo i oduševilo to partnerstvo koje je nastalo između države i realnog sektora u veoma kratkom vremenu i da djeluju kao jedinstveno tijelo te dođu do ovog rješenja, istaknuo je Zoran Šegić iz Oraclea. 

Predsjednik udruge koja okuplja tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom, CroAI, Mislav Malenica, istaknuo je kako su se tvrtke javile s nekoliko zanimljivih ideja. 

Tijekom ove pandemije poduzetnici koji se bave umjetnom inteligencijom javili su se s nekoliko rješenja, jedno od njih je i Andrija. On je možda jedan korak ispred onoga što su pružile druge zemlje u svijetu. On će vam dati personalizirani savjet. Hrvatska je pokazala iznimnu hrabrost i to mi je izuzetno drago. Ovo je početak digitalizacije hrvatskog zdravstva, istaknuo je Malenica. 

Kako je Andrija razvijen, možete pročitati u našem razgovoru s Mislavom Malenicom.

  Slika nije dostupna Za razvoj digitalnog asistenta Andrije, koji će pomoći u borbi protiv koronavirusa, "kopiran" je mozak hrvatskog epidemiologa

Ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio je svima uključenima u projekt, ali istaknuo i neke specifičnosti Andrije. 

Ovo je naš način da dođemo do građana, da im se obratimo, pogotovo mlađim građanima koji žive na digitalnim platformama i da im prenesemo informacije. Andrija, koji je dobio ime po dr. Andriji Štamparu, ne nudi samo općenite odgovore nego i personalizirana rješenja. Ovisno o težini stanja, on će vas uputiti što napraviti. Vrlo specifično odgovara na vaša pitanja. Omogućava onim građanima koji to žele da doprinose djelovanju epidemiološke službe da mogu dojavljivati događanja unutar njihova doma epidemiološkim službama. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u stvaranju ideje, rekao je ministar Beroš.

Ministar uprave Ivan Malenica istaknuo je kako je Andrija samo još jedno u nizu rješenja u sklopu digitalizacije javne uprave, ali i najavio kako će njegovo ministarstvo uskoro predstaviti još neka.

Digitalizacija je proces koji provodimo kroz čitav mandat naše vlade. Sustavom e-propusnice dokazali smo da možemo. Vođeni tim iskustvom, očekujemo da će nas i druga tijela pratiti
Svaka je kriza prilika za razvoj. Ministarstvo uprave nastavit će provoditi digitalizaciju povezivanjem državnih tijela kako bi građani i poduzetnici dobili brzu uslugu, istaknuo je ministar Malenica te dodao kako su "ubacili u višu brzinu" što se digitalizacije tiče.

Upitan o podacima koje će se prikupljati kroz Andriju, ministar Malenica istaknuo je kako su podaci anonimni te će njima raspolagati Ministarstvo zdravstva.

Andriju možete isprobati i sami ovdje, a predstavljanje možete pratiti uživo.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti