"Stablecoin" projektima poslana jasna poruka: Ako je te kriptovalute odluče ignorirati, tržište EU-a za njih će biti samo san

Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska u petak su poduprle cilj Europske komisije za izradom regulativnog zakona za kriptovalute iza kojih stoji stvarna imovina, poput takozvanih "stablecoina".

Branimir Vorša | 11.09.2020. / 15:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se ne riješe njihovi legalni, regulatorni i nadzorni problemi u Europskoj uniji, takozvane "stablecoin" kriptovalute ne bi smjele biti na njezinu tržištu, poručuju u zajedničkoj izjavi Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska.

Stablecoin kriptovalute oblik su kriptovaluta iza kojih obično stoji tradicionalni oblik imovine, a najpoznatiji oblik guranja njihove agende pred zakonodavce jest prošlogodišnji plan Facebooka za uspostavu vlastitog tokena - Libre.

Središnje banke i financijski regulatori strahovali su od Libre, za koju se isprva planiralo da je podupire široka mješavina valuta i državnog duga jer su smatrali da bi mogla destabilizirati monetarnu politiku, omogućiti pranje novca te nagristi privatnost korisnika. Neki su prijetili i njezinim blokiranjem, a čitav projekt otad je odgođen i promijenjen.

Regulatorni okvir EU-a za stablecoine trebao bi služiti za očuvanje monetarne suverenosti Unije i pozabaviti se rizicima monetarne politike, kao i zaštitom korisnika, navodi pet zemalja potpisnica zajedničke izjave.

Svi stablecoini trebali bi se založiti u omjeru 1:1 s regularnim novcem i s rezervom imovine izraženom u eurima ili drugim valutama koje koriste zemlje članice EU-a te biti pohranjene u instituciji koju je odobrila sama Europska unija.

Svi entiteti koji operiraju kao dio stablecoin projekta trebali bi biti registrirani u EU-u, dodaje se u izjavi.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti