Stigao službeni dopis Applea u vezi praćenja lokacija

Nakon što su svi mediji prenijeli vijest o Appleovom praćenju lokacija, Apple je na službenim stranicama objavio svoje obrazloženje.

Zimo Zimo Zimo | 27.04.2011. / 19:45

Stigao službeni dopis Applea u vezi praćenja lokacija

Nakon što su svi mediji prenijeli vijest o Appleovom praćenju lokacija, Apple je na službenim stranicama objavio svoje obrazloženje.

Istraživači su otkrili kako Appleov uređaj iPhone pohranjuje vašu zemljopisnu širinu, dužinu i vremensku zonu u sakrivene datoteke.

O čemu se zapravo radi? Apple je istaknuo na svojim stranicama kako ne prate lokacije iPhonea, te kako nikad to nisu radili niti ne žele to raditi, no objavili su kako ipak postoje dva 'buga'.

Prvi bug vezan je uz količinu podataka koje pohranjuje uređaj na godišnjoj bazi sa mjesta gdje se nalaze WiFi točke i odašiljači, dok je drugi povezan sa ažuriranjem tih informacija unatoč tome što su korisnici isključili lokacije usluge. Apple namjerava ove probleme riješiti ažuriranom inačicom svog softwarea te ističe da će prestati sa kopiranjem tih podataka sa iTunesima kada telefon sinkronizirate sa računalom, piše Mashable.

Na pitanje može li Apple locirati korisnika na temelju geooznaka Wi-Fi-a i odašiljača, Apple navodi da to nije moguće, te da se ti podaci šalju u Apple u anonimnoj i kodiranoj formi koju oni ne mogu identificirati.

Ažuriran software stići će u nekoliko narednih tjedana a uključivat će smanjenje količine baza podataka W-Fi-a i odašiljača, prestanak pohrane podataka i potpuno brisanje predmemorije (cache) kada korisnik isključi lokacijske usluge.

E sada je li to bio samo 'bug' Applea ili iza toga postoji potpuna druga priča teško je procijeniti, no jedno je sigurno, privatnost svih nas koji provodimo 18 sati dnevno online je minimalna. Pročitajte i službeni dopis Applea koja donosi odgovore na deset pitanja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti