Stiže Motocompacto, Hondino rješenje za urbanu mobilnost

Motocompacto je sklopiv, pokreće ga električni motor maksimalne brzine do 25 km/h, a s jednim punjenjem baterije može prijeći 20 km.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.09.2023. / 11:47

Honda Motocompacto (Foto: Honda)

Posljednjih godina primjetan je trend okretanja alternativnim prijevoznim sredstvima, prvenstveno na dva kotača koji su zdraviji za tijelo i okoliš. Mnogi su tako automobile zamijeniti s biciklima (pogotovo električnim biciklima), a iznimno su popularni i električni romobili koje često viđamo i na ulicama hrvatskih gradova. Za one koji traže alternativno prijevozno sredstvo, a žele isprobati nešto drukčije, Honda ima zanimljivo rješenje - Motocompacto.

Električni romobili - 1 Kupili ste električni romobil, ali znate li koja sve pravila morate poštivati tijekom vožnje?

Riječ je o novoj verziji minijaturnog Hondina motocikla s početka osamdesetih godina kojeg je tada, naravno, pokretao benzinski motor, dok ga sada pokreće električni motor. Možemo reći kako je japanska kompanija bila ispred svog vremena jer su taj motocikl predstavili kao tzv. “last mile” rješenje, odnosno prijevozno sredstvo s kojim će ljudi koji idu na posao prevaliti zadnjih nekoliko stotina metara ili par kilometara od mjesta gdje su parkirali automobil do poslovne zgrade. Na sličan način danas mnogi koriste električne romobile.

Honda Motocompacto (Foto: Honda)

Originalni Motocompacto, kao i nova električna verzija, zato je napravljena u minijaturnim dimenzijama te je ovaj skuter sklopiv kako bi stao u prtljažnik automobila. Kako je napravljen samo za vožnju na kraćim udaljenostima, od njega ne treba očekivati veliki brzinu i doseg. Na Motocompactu tako se možete voziti najvećom brzinom od 25 km/h i to samo do 20 kilometara, što znači da će ga njegovi vlasnici često morati puniti. Vrijeme punjenja do 100 posto kapaciteta iznosi oko 3 i pol sata.

Honda Motocompacto (Foto: Honda)

Motocompacto je jednostavan za korištenje i zabavan za vožnju, ali dizajniran je i s naglaskom na sigurnost i izdržljivost. Koristi robustan toplinski obrađeni aluminijski okvir i kotače, LED prednja i stražnja svjetla i reflektore sa strane, komentirao je Hondin voditelj odjela za razvoj i proizvodnju u SAD-u Nick Ziraldo prednosti ovog minijaturnog motocikla.

Slika nije dostupna Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Kako bi bio lakše prenosiv, odnosno kako bi se mogao staviti u prtljažnik ili ispod stola u uredu, neki dijelovi Motocompacta mogu se sklopiti. Ručke i sjedalica tako se mogu uvući u kućište, dok se stražnji kotač povlači prema unutra. Takav sklopljen motocikl ima dimenzije veće putne torbe - 73x54 cm, dok njegova težina iznosi nešto manje od 19 kg.

Na tržištu bi se trebao pojaviti tijekom studenog po cijeni od 995 dolara i bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim neobičnim prijevoznim sredstvom.

 Izvor: Jalopnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti