Kupili ste električni romobil, ali znate li koja sve pravila morate poštivati tijekom vožnje?

Pripremili smo vam kratki vodič kako bi vožnja električnim romobilom bila ugodnija i sigurnija.

Martina Čizmić | 17.07.2023. / 13:06

Električni romobili
Električni romobili - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Ljeto je, čini se, savršeno vrijeme za vožnju električnim romobilom. Ne samo da vam omogućuje da brzo dođete s jednog mjesta na drugo, već i izbjegavate gradske gužve. A nije ni na odmet što tijekom vožnje povjetarac hladi na ovim visokim temperaturama. 

No, vožnja električnog romobila ili e-scootera, kako ih još zovu, nije baš tako jednostavna kako se čini na prvi pogled. S izmjenama Zakona, došla su i nova pravila za vozače električnih romobila. Kako su iz policije najavili da će pojačano kontrolirati pridržavaju li se vozači električnih romobila ovih pravila, napravili smo vam kratki vodič na što sve trebate obratiti pozornost.

Slika nije dostupna Mislili ste da je kaciga problem: Italija planira uvesti stroža pravila za vozače e-romobila

Dob vozača

Iako je mnogim roditeljima privlačna ideja da svojoj djeci kupe električni romobil i puste ih da se vozaju po kvartu, prema zakonu, električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina. 

Kaciga glavu čuva

Zakon propisuje da vozač romobila mora nositi zaštitnu kacigu na glavi za vrijeme vožnje. Ne propisuje kakvu kacigu mora nositi, ali zbog vlastite sigurnosti i smanjenja rizika od ozlijeda u slučaju pada ili kakve nesreće, radije investirajte u neku bolju, čvršću i sigurniju. 

Nema vožnje u paru

Često možemo vidjeti po gradu da se na električnim romobilima voze dvije osobe, pa čak i da roditelji prevoze malu djecu na njima. No, zakon kaže da se električnim romobilom može prevoziti samo jedna osoba i to ona koja tim romobilom upravlja. 

Električni romobili - 3 Dok ih Parižani žele zabraniti, 15.000 Hrvata u njima uživa: "Stvaraju manje izravnih i neizravnih problema"

Upravljanje romobilom - sigurnost na prvom mjestu

Prilikom upravljanja romobilom, vozač se mora voziti tako da ne umanjuje stabilnost vozila (znači nema izvođenja trikova, vožnje na jednoj nozi i slično) i ne ometa druge sudionike u prometu. U svakom trenutku na upravljaču mora biti barem jedna ruka i ne smije se pridržavati za drugo vozilo ili vući/gurati drugo vozilo (npr. drugi romobil ili bicikl). 

Slušalice izvadite iz džepova

Vozači električnih romobila ne bi smjeli voziti koristeći slušalice na OBA uha, jer se time smanjuje njihova mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Dakle, slušalica na jednom uhu, da, čak je i poželjno da koristite handsfree sustav ako razgovarate s nekim na telefon. Ali drugo uho mora slušati što se oko vas događa. 

Gdje voziti? 

Kao i biciklisti, romobilisti su dužni kretati se biciklističkom stazom ili trakom u smjeru kretanja prometa, a ako takva traka ili staza ne postoji, mogu se kretati pješačkim dijelom, pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu. Na kolnik mogu ići samo ako je to dopušteno prometnim znakom. 

Kad se kreću biciklističkom stazom ili trakom i trebaju prijeći kolnik, vozači romobila moraju provjeriti je li sigurno prijeći kolnik. A ako biciklistički prijelaz nije označen, moraju se ponašati poput pješaka - sići s romobila i prijeći kolnik na zebri gurajući svoj romobil pored sebe. 

Slika nije dostupna Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Budite vidljivi

Iako neki romobili imaju svjetlo i zbog toga su vidljiviji prilikom vožnje noću ili u uvjetima slabije vidljivosti, vozači romobila trebali bi nositi reflektirajući prsluk ili odjeću ili kakvu drugu reflektirajuću oznaku kako bi bili vidljiviji drugim sudionicima u prometu. Ako njihov romobil nema tvornički ugrađeno bijelo svjetlo na prednjoj i crveno na stražnjoj strani, vozači romobila bi ga trebali naknadno ugraditi ili ne upotrebljavati električni romobil bez svjetala u noćnim uvjetima. 

Parkiranje romobila

Električni romobil može se ostaviti na posebno uređenim i označenim mjestima, a ne na površinama koje su predviđene za kretanje vozila i pješaka. 

I na kraju, pazite na sebe i druge sudionike u prometu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti