Stiže ove godine! Microsoft o ovom uređaju sanja gotovo cijelo desetljeće

Sve je više glasina o Microsoftovu džepnom računalu, odnosno preklopnom uređaju koji bi se mogao koristiti kao telefon, tablet, ali i malo računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.07.2018. / 13:15

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U posljednjih dvadesetak godina Apple je sa svojim uređajima postavljao standardne na tehnološkom tržištu te su uređaji poput iPoda, iPhonea i iPada promijenili tržište glazbenih uređaje te pametnih telefona i tableta. Nakon što je Jobs predstavio iPad, čini se kako se na tržištu nije pojavio neki novi i inovativni, odnosno drukčiji uređaj koji bi privukao veliki interes i potražnju korisnika.

Jedan takav uređaj, čini se, trenutno priprema Microsoft i riječ je o gadgetu o kakvom u toj kompaniji sanjaju skoro cijelo desetljeće, komentirali su na The Vergeu. Naime, još prije desetak godina na internetu su se pojavile fotografije Microsoftova uređaja Courier koji je imao dva ekrana osjetljiva na dodir – kompanija je odustala od njezina razvoja, no ne i od ideje za takvim tipom uređaja.

Prema sve većem broju glasina koje kruže internetom, Microsoft već dvije godine razvija džepni preklopni uređaj kodnog imena Andromeda, čije predstavljanje možemo očekivati već tijekom 2018. godine.

Iz Microsofta glasine ne žele komentirati, no s obzirom na kvalitetu njihovih Surface hibrida i računala, možemo očekivati vrhunski i snažan hardver. Dio novinara vjeruje da će Andromeda još više smanjiti razliku između pametnih telefona i osobnih računala jer bi to trebao biti džepni uređaj koji će se moći koristiti i kao telefon, ali i kao tablet i računalo.

Dizajner David Breyer još je prošle godine objavio slike koje je napravio na temelju prijavljenih Microsoftovih patenata, a one su navodno gotovo identične kao i prvi inženjerski modeli koje je kompanija napravila – iako je jasno da se dizajn mogao promijeniti.

Sve dosadašnje informacije, kao i objavljene fotografije, otkrivaju kako će to biti uređaj koji će se moći koristiti na više načina – kao telefon s ekranom koji prekriva cijelu prednju površinu, kada se otvori moći će se koristiti kao tablet s velikim ekranom, a čini se kako će se moći koristiti i kao malo prijenosno računalo i na (virtualnoj) tipkovnici tipkati kao i na klasičnim laptopima.

Nadamo se kako su sve ove informacije točne te da će Microsoft zaista predstaviti takav uređaj, za koji se čini da ima veliki potencijal na tržištu – pitanje je koliko će snažan biti hardver i, ono što će najveći broj ljudi zanimati, kolika će biti njegova cijena. Također, Microsoft ne bi trebao biti jedina kompanija koja će predstaviti ovakav uređaje te na sličnim hibridima ova kompanija navodno radi i s partnerima poput Della koji bi trebali predstavili vlastite modele ovakvih džepnih računala.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti