Stižu super telefoni: 2019. bit će godina velikih inovacija na tržištu pametnih telefona

Sljedeću godinu na tržištu pametnih telefona mogli bi obilježiti savitljivi ekrani, pojavit će se i prvi 5G uređaji, a smartphonei će imati i sve više kamera i bit će pametniji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2018. / 09:23

Samsung Infinity Flex Display (Foto: Screenshot/Samsung) (Foto: Screenshot/Samsung)

Nakon sljedeće godine tržište pametnih telefona više neće biti isto! Dok su ovu godinu, kada je dizajn u pitanju, obilježili telefoni s tzv. notchom, odnosno hardverskim urezom s gornje strane ekrana, sve prisutnija AI u telefonima te noviteti oko kamera, 2019. trebala bi donijeti puno veća uzbuđenja.

Ovo su neke od inovacija koje možemo očekivati tijekom sljedeće godine:

Savitljivi ekrani – Samsung je već predstavio prototip svog prvog telefona sa savitljivim ekranom koji se može koristiti kao klasičan smartphone, ali se može i otvoriti pa je površina ekrana puno veća, kao na tabletima. Osim Samsunga, i brojne druge kompanije razvijaju slične uređaje poput LG-a, Xiaomija i Huaweija koje sljedeće godine predstaviti telefone sa savitljivim ekranima, dok Lenovo navodno priprema 13,3 inčni tablet s ekranom koji će se moći "zatvoriti".

Čini se kako vrijeme savitljivih telefona tek počinje te bi tijekom sljedećih godina, kako tehnologija bude napredovala, a cijene padale, ovakvi uređaji mogli zamijeniti telefone i tablete kakve koristimo danas.

5G – osim revolucije dizajna, očekujemo i revoluciju brzine te će se 2019. na tržištu pojaviti prvi telefoni s podrškom za 5G mrežu. Infrastruktura za 5G mreže i dalje je u ranoj fazi razvoja, a testiranja se provode i u Hrvatskoj – osim veće brzine uploada i downloada, 5G mreže imat će i veći kapacitet pa više ne bi trebali imati problema sa slabljenjem signala na mjestima na kojima se nalazi puno ljudi.

Samsung, Huawei, Sony, OnePlus i druge mobilne kompanije već su potvrdile da će tijekom sljedeće godine predstaviti 5G telefone.

Još više kamera – kada su se prve kamere tek pojavile na pametnim telefonima, mobilne su kompanije kao jednu od najvažnijih stavki isticale broj megapiksela, a danas se hvale brojem samih kamera. Dvije, tri pa čak i četiri kamere sa stražnje strane kućišta više nisu nikakav novitet, a 2019. u prodaji će se pojaviti telefoni s još više kamera, a rekorder bi mogao biti LG koji je prijavio patent uređaja s čak 16 kamera.

Drugačiji notch – iako mnogi ne vole hardverski urez (notch, zub, odnosno kako god ga želite nazvati), činjenice je da većina novih top modela danas dolazi s takvim notchom. Samsung i Huawei trenutno rade na telefonima na kojima više neće biti klasičnog notcha, već će se kamera nalaziti s gornje strane ekrana, u potpunosti okružena ekranom – dakle, slično kao i na klasičnim selfie kamerama, no ona neće biti okružena kućištem, već ekranom.

Umjetna inteligencija – AI se već koristi u pametnim telefonima, a u 2019. imat će još veću ulogu i upravljat će s još većim brojem opcija. Veliki napredak očekujemo i od glasovnih asistenata poput Assistanta, Sirija, Bixbyja i drugih asistenata koji će biti još "pametniji" i još nam više pomagati pri svakodnevnim zadacima.

Izvor: New Atlas
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti