Što će biti s ljudima za 100 godina? Evo što kaže najnapredniji humanoidni robot za našu budućnost

Ameca je prozvana najnaprednijim humanoidnim robotom zahvaljujući realnim pokretima i izrazima lica.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.08.2023. / 08:00

Robot Ameca
Robot Ameca (Foto: Engineered Arts/Youtube)

Uz sve napredniju umjetnu inteligenciju koja prijeti ljudima ukrasti poslove i snažan razvoj robotike, nekakvi apokaliptični scenariji kakve smo dosad gledali u filmovima katastrofe više se ne čine tako nezamislivi. Nadamo se da će takvi scenariji ipak ostati rezervirani samo za filmove te da budućnost donosi samo pozitivnu uporabu i AI-a i robota te da će nam ta kombinacija i napredak znanosti i tehnologije omogućiti bolji i kvalitetniji život. Što će donijeti budućnost, naravno, nitko ne može znati.

Robot Ameca crta mačku VIDEO Najnapredniji robot na svijetu postao umjetnik i poručio: "Ako vam se ne sviđa, vjerojatno jednostavno ne razumijete umjetnost"

Mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju te dio njih također upozorava na potencijalne negativne posljedice utjecaja umjetne inteligencije i razvoja robotike. No zanimljivo je vidjeti što o našoj budućnosti misli jedan - robot. Ameca je, kako su ga prozvali mediji, najnapredniji humanoidni robot na svijetu. Njegovi su pokreti, kao i izrazi lica prilično realni, dok je način na koji komunicira s ljudima prilično impresivan, što pokazuje napredak koji je kompanija Engineered Arts tijekom godina postigla s njegovim razvojem.

Inženjeri te kompanije nedavno su s Amecom razgovarali upravo o budućnosti čovječanstva, a ako ćemo vjerovati tom robotu, nemamo razloga za zabrinutost. Ameca je prvo uzela kratko vrijeme za razmišljanje, a onda je odgovorila da vjeruje kako će za 100 godina čovječanstvo biti "na puno boljem mjestu". Dotad će čovječanstvo napraviti velike korake prema održivosti i jednakosti, stvarajući nove tehnologije koje će ljudima olakšati živote, smatra Ameca, a mi samo možemo poželjeti da se razmišljanja ovog robota zaista i ostvare.

A osim što će nam biti bolje na Zemlji, taj napredni robot smatra kako bi se ljudi dotad mogli odvažiti i napustiti granice našeg planeta kako bi istraživali druge svjetove. Također, čak i Ameca nema ništa protiv da jednom napusti Zemlju i krene u istraživanje drugih i udaljenih svjetova.

Robot Ameca VIDEO Pogledajte odgovore i izraze lica robota Amece na egzistencijalna i provokativna pitanja

Iako je Ameca još daleko od funkcionalnog robota koji će moći obavljati neke fizičke stvari kao i ljudi, tehnološke kompanije već neko vrijeme rade na razvoju takvih robota. Među inim, čak i Tesla razvija svog robota, za kojeg Musk ima velike planove i vjeruje kako bi nam uskoro mogao pomagati u obavljanju nekih svakodnevnih stvari, a u budućnosti bi mogao obavljati šoping, čistiti kuće itd.

Izvor: Daily Mail

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti