Iznajmljivači, oprez! Nova opasnost prijeti preko interneta, doznajte kako se zaštititi

Kratki vodič što napraviti kad vas hakeri potpuno isključe iz vašeg Airbnb računa.

Martina Čizmić | 22.07.2017. / 09:48

Tin Kadoić: Novi Airbnb logo je dobar smjer kompanije

Sve više iznajmljivača u Hrvatskoj koristi Airbnb servis kako bi na jednostavan i brz način došli do gostiju te promovirali svoj smještaj. Takav način bukiranja smještaja u Hrvatskoj je posebno popularan tijekom ljetnih mjeseci kad je turistička sezona na vrhuncu.

No, sve češće možemo čuti kako se iznajmljivači putem Airbnb-a suočavaju s hakiranim računima. Jedan takav slučaj dojavila nam je čitateljica. Osim promijenjene lozinke, hakeri su joj promijenili podatke za uplatu, dodan je tuđi broj telefona, a e-mailovi preusmjereni na otpad.

Račun je hakiran, što sad?

Kako je naša čitateljica ipak mogla pristupiti računu, mogla je izmijeniti lozinku, ispraviti izmijenjene podatke i provjeriti rezervacije te se javiti gostima kako bi provjerila s njima da li je sve u redu. No, što kad vas hakeri potpuno isključe iz vašeg Airbnb računa?

Prije svega moramo razjasniti kako hakeri mogu ostvariti pristup vašem računu. Najčešće putem prevare koja se naziva “phishing”, a širi se putem e-mail poruke.

Dovoljno je da ne razmišljajući kliknete na link u lažnom e-mailu i budete preusmjereni na stranicu koja izgleda kao početna stranica vašeg e-mail servisa. Ako u takvoj situaciji upišete svoj e-mail i lozinku, misleći da se ulogiravate u svoj e-mail, zapravo ćete na srebrnom pladnju predati kontrolu nad svojim e-mail računom hakeru. A nakon toga, dovoljno mu je svega nekoliko klikova da otkrije koje sve servise koristite i promijeni pristupne podatke za vaš Airbnb.

Najčešće nakon toga hakeri mijenjaju podatke za uplatu kako bi novac od rezervacija sjedao na njihov, a ne vaš račun. Često mijenjaju i cijene kako bi u što kraćem vremenu prikupili što više novca.

Kako biste povratili kontrolu nad svojim računom morat ćete se malo pomučiti. Naime, iako Airbnb daje mogućnost resetiranja lozinke, poveznica za resetiranje šalje se na e-mail koji je prijavljen prilikom otvaranja Airbnb računa. Ako ne možete pristupiti e-mailu, taj link neće te dobiti, kao ni ako je haker promijenio e-mail povezan s Airbnb računom.

Sljedeći je korak telefonski kontaktirati Airbnb centar za korisnike. Najbolji je broj za to +1-855-424-7262. Iako je taj broj besplatan za iznajmljivače u SAD-u, ostatak svijeta morat će platiti po cijeni međunarodnog poziva. Ako nemate neku dobru tarifu kod svog telekom operatera, najjednostavniji (i najjeftiniji) način je putem Skypea.

Otvorite svoj Skype račun (ili ga napravite u nekoliko klikova ako ga nemate) i uplatite na račun nekoliko eura. S tom uplatom moći ćete s računala zvati telefonske brojeve (pa i Airbnb-ov) po povoljnijim cijenama nego putem klasičnog telefona.

Nazovite gore navedeni broj i naoružajte se strpljenjem. U prosjeku se na odgovor čeka između 7 i 15 minuta. Iskoristite to vrijeme kako biste pripremili sve podatke koje bi agenta Airbnb-a mogli zanimati - e-mail koji je povezan s Airbnb računom, adresa smještajnog objekta koji se iznajmljuje, ime iznajmljivača, godina rođenja iznajmljivača (to su podaci koje ste davali prilikom otvaranja računa), način plaćanja koji je odabran (PayPal ili bankovni račun) te broj računa na koji vam sjedaju uplate.

Kad dobijete agenta, objasnite mu da vam je račun hakiran te da mu ne možete pristupiti uobičajenim načinom ulogiravanja.

Ako su svi podaci koje ste pripremili, a potom i pročitali agentu u skladu s onim što oni imaju u svojoj bazi, agent će vam na e-mail poslati novu, privremenu lozinku s kojom ćete moći pristupiti Airbnb računu. Prvo što trebate napraviti nakon što se ulogirate je - promijeniti lozinku.

Potom krenite u provjeru svih podataka koji su uneseni - kontakata, načina plaćanja, računa na koji se plaća, rezervacija za koje znate (ali i onih koje su možda nastale dok niste imali kontrolu nad računom). Javite se gostima, objasnite im što se dogodilo i provjerite njihove rezervacije.

Kako se zaštititi?

Kad ste sigurni da je sve u redu, osigurajte se kako vam se isto ne bi ponovilo. Airbnb omogućava dvostupanjsku autentifikaciju. To znači da uz klasičnu lozinku, morate upisati i dodatni pin ili lozinku koju vam Airbnb šalje na drugi uređaj (najčešće mobitel ili drugu e-mail adresu).

Provjerite popis ulazaka u vaš Airbnb račun. Dok ste ulogirani u svoj račun odaberite Account i potom Security na lijevoj strani. Potom odaberite Login History i provjerite tko je sve pristupao vašem računu. Vidjet ćete kad je pristupano računu, s kojeg internetskog preglednika i otkud. Čak možete vidjeti i točno vrijeme i IP adresu uređaja s kojeg je pristupano. Nije na odmet s vremena na vrijeme provjeriti popis pristupanja kako biste kontrolirali tko vam ulazi u račun. Primijetite li bilo kakvo sumnjivo pristupanje, odmah promijenite lozinku i provjerite podatke na računu.

Isto napravite i sa svojim e-mail računom koji je povezan s Airbnb računom. Promijenite lozinku, uključite dvostupanjsku autentifikaciju i provjerite tko je pristupao vašem računu.

I na kraju, pazite kakve e-mail poruke otvarate i na što klikate. Nemojte upisivati lozinku i e-mail u bilo kakve obrasce koji vam se pojavljuju na internetu. A kad god se prijavljujete u svoj e-mail račun budite sigurni da vam je uključen siguran pristup (zeleni lokotić u gornjem desnom dijelu internetskog preglednika i https ispred adrese web stranice).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti