Što nas to očekuje 14. prosinca i hoće li se internet u potpunosti promijeniti?

Može li se doista dogoditi da od sredine prosinca internet kakav poznajemo prestane postojati

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 25.11.2017. / 07:33

Internet (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

 Neutralnost interneta. Ili izvorno - Net Neutrality. Pojam za koji mnogi ne znaju, ne zanima ih, nije ih briga, općenito pojam o kojem se uopće ne razmišlja, ali i pojam koji u sebi krije - opstojnost interneta kakvog danas poznajemo. Internet je postao nešto poput zraka ili vode, koliko god to grozomorno zvučalo, moderni način ili da budemo precizni aktualni način života kakvoga danas ogromna većina ljudi preferira doista opravdava takvu definiciju i paradigmu. Istina je i to da postoje, nažalost, krajevi i zemlje u kojima nedostaje hrane i(li) vode, pa im je nedostatak interneta najmanji problem, ali globalno - internet je postao neizostavni dio naših života.

Bilo da govorimo o pojedincu, naciji, zemlji, društvu, ekonomiji, gospodarstvu, zapravo na bilo koji način, internet se zavukao u sve pore i mnogi bez njega ne mogu zamisliti svakodnevni život i funkcioniranje. Da ne govorimo o tome kako bi se urušila cijela piramida gospodarstva kada bi netko “ukinuo internet”. Srećom, internet (još) nitko nije odlučio ukinuti, ali pred nama je potencijalno presudna točka koja bi mogla promijeniti sve ili gotovo sve, s naglaskom na slobodno korištenje interneta i svega što on u današnje vrijeme nudi. Nije “sudnji dan”, ali mogao bi, vrlo lako postati “presudni dan”.

Naime, 14. prosinca Američko savezno vijeće za komunikacije (FCC) zasjeda s temom - odluka o ukidanju Net Neutrality pravilnika. Ovako, izgleda samo kao još jedna u nizu vijesti vezanih uz jedan dio američke administracije i njezinog političkog djelovanja, no ovoga puta riječ je o datumu i trenutku koji bi se mogao reflektirati na kompletan internet. Sjedinjene Američke Države možda i nisu najjača sila na svijetu, ali sasvim sigurno nisu ni daleko od te pozicije i u svojim centrima moći drže uzde mnogih “konja” čija je sposobnost iznimno bitna ne samo na njihovom teritoriju, nego i globalno.

Neutralnost interneta u srži, pojednostavljeno znači da pružatelji mrežnih usluga i pristupa internetu nemaju pravo na bilo koji način blokirati, ograničiti ili usporavati pristup sadržajima objavljenima na internetu bez obzira odakle ti sadržaji dolaze. Još jedna u nizu suhoparnih definicija, a zapravo definicija koja nam svima u ovom trenutku osigurava nesmetano korištenje svih resursa interneta onoga trenutka kada smo spojeni na internet. Ovo se pravilo, dakako, ne odnosi na cijene pristupa koje određuje pojedini pružatelj usluga pristupa internetu ili naplatu određenih sadržaja na samom internetu koje određuje vlasnik tih sadržaja.

Ovo se odnosi na dostupnost internetskih sadržaja u globalu, a najlakše je to objasniti na sljedeći način: ako bi se 14. prosinca srušio “Net Neutrality” pravilnik, onda bi pružatelji pristupa internetu određivali tko će imati prioritet ili bolje rečeno čiji će sadržaji imati prioritet. Nadamo se da je svima jasno što to znači, ali nije zgorega dodatno pojasniti. Ako bi se dogodio “Internet Armagedon”, više nitko ne može jamčiti da ćemo besplatno pristupa onome čemu besplatno pristupamo sve te silne godine u kojima koristimo internet i uzimamo ga zdravo za gotovo. To bi se nakon 14. prosinca, smatraju mnogi, moglo promijeniti…

Postoji u svemu i dobra vijest, Europska unija ni u kojem slučaju, barem prema deklarativnim najavama koje plasira u javnost, ne podržava odricanje prava na slobodni internet, stoga bi upravo naša stara, dobra Europa mogla postati “utočište” za američke kompanije koje žive na internetu i od interneta. Pritom ne mislimo na američke kompanije koje pružaju usluge pristupa internetu, jer će one, ako administracija kojom “zapovijeda” Donald Trump doista izglasa gašenje “neutralnosti interneta” najviše profitirati. Jer, imat će moć odlučivanja o tome koji bi se sadržaji mogli naplaćivati, koji će biti besplatni, do čega će se dolaziti kao i do sada, a što će postati nedostupno…

Sve u svemu, klasična situacija u kojoj se nešto događa negdje daleko, pa nas ne bi trebalo zanimati s obzirom na to da nije stiglo do našeg praga. No, ako stigne, ako se ispostavi da će i drugi slijediti primjer FCC-a, onda bi mogao nastati kaos neviđenih razmjera, a internet kakav danas poznajemo mogao bi postati prošlost i sentimentalna uspomena o kojoj ćemo razglabati u budućnosti. Nadamo se i vjerujemo kako stvari nisu toliko kritične, ali mnogi ozbiljni analitičari i stručnjaci su uvjereni kako je 14. prosinca 2017. jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti interneta. I od ključne važnosti za budućnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti