Što se događa s bitcoinom? Slijedi li nakon prošlotjednog poniranja stabilizacija i oporavak?

Ulagači u bitcoin proteklog su tjedna proživljavali doista teške trenutke, no je li se najpopularnija svjetska kriptovaluta oporavila od tog šoka ili slijedi novi šok?

Branimir Vorša | 08.07.2024. / 09:20

Bitcoin (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Bitcoin (BTC) je u prošlom tjednu pao za 13 posto. Cijena te kriptovalute često se opisuje kao tobogan, sa svojim vrtoglavim visinama i naglim padovima. Nedavna likvidacija kratke pozicije (kratka pozicija odnosi se na tehniku ​​trgovanja u kojoj investitor prodaje kriptovalutu s planom da je kasnije kupi po manjoj cijeni, a razliku zadrži kao dobitak) vrijedna 171 milijun dolara upečatljiv je primjer toga.

Iako je bitcoin proteklog tjedna tjedna dosegao najnižu točku (u posljendjih par mjeseci) na 53.300 dolara, od tada se vratio, iznenadivši trgovce i označivši prekretnicu na tržištu kriptovaluta.

U posljednja 24 sata tržište je svjedočilo masovnoj likvidaciji kratkih pozicija u vrijednosti od 171 milijun dolara. Ta likvidacija signalizirala je radikalnu promjenu nakon značajnog pada uzrokovanog masovnom prodajom bitcoina od strane Mt. Goxa i njemačke vlade, piše Cointribune. Spomenuti pad bitcoina na 53.300 dolara mnoge je ulagače, međutim, ostavio na cjedilu.

ETF investitori kupili "dip", no...

Ipak, tržište se brzo oporavilo, barem na neko vrijeme. bitcoin je tako u međuvremenu dosegao 58.000 dolara, prije nego što se vratio na 55.000 dolara. Taj brzi skok zatekao je nespremne prodavače, što je dovelo do likvidacije njihovih pozicija u iznosu od 171 milijun dolara,a to je zapravo prava ilustracija nepredvidive i nestabilne prirode kripto tržišta.

Prema brojkama koje je prikupio Farside Investors, spot bitcoin ETF-ovi sa sjedištem u SAD-u zabilježili su 143,1 milijun dolara neto priljeva prošlog petka, što je najveća razina priljeva u najmanje dva tjedna.

Visoki volumeni likvidacije, s druge strane, često služe kao prekretnica za resetiranje tržišta. Oni smiruju živce investitora i omogućuju stabilizaciju nakon razdoblja velikih turbulencija. Stoga, unatoč volatilnosti, takvi događaji mogu otvoriti put za stabilniji rast u budućnosti, no isto tako naglašavaju rizike i koristi povezane s kripto trgovanjem.

Dok je početni pad doveo do značajnih gubitaka za duge pozicije (tehnika trgovanja suprotna kratkoj poziciji), oporavak bitcoina nanio je ozbiljne gubitke prodavačima na kratke pozicije. To pokazuje koliko brzo tržište može prijeći iz jedne krajnosti u drugu.

Ulagači na oprezu, analitičari podijeljeni

Ulagači, šokirani takvim naglim kretanjima, sada se povlače kako bi procijenili situaciju. Oni se nadaju razdoblju mira i stabilnosti nakon burnih prošlotjednih fluktuacija. Unatoč rizicima, obećanje značajnih dobitaka i dalje privlači mnoge ulagače. Fluktuacije bitcoina, iako stresne, nude jedinstvene prilike za one koji znaju kako se snaći u ovim turbulentnim vodama, dok ključ zapravo leži u dubokom razumijevanju tržišta i dobro promišljenoj strategiji.

Analitičari su, s druge strane, i dalje podijeljeni oko kratkoročne budućnosti Bitcoina. Neki predviđaju razdoblje konsolidacije, u kojem bi se Bitcoin mogao stabilizirati oko trenutne razine prije pokušaja novog proboja. Drugi, međutim, predviđaju daljnje fluktuacije, potaknute ekonomskim neizvjesnostima i tehnološkim razvojem u kripto polju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti