Što se krije na sastancima Apple i Tesla Motorsa?

Zadnje vrijeme izgleda kako Tesla Motors i Apple imaju sve više toga zajedničkog, njihova vizija budućnosti očito je na istom ili barem vrlo sličnom putu.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 17.02.2014. / 08:47

Što se krije na sastancima Apple i Tesla Motorsa?

Zadnje vrijeme izgleda kako Tesla Motors i Apple imaju sve više toga zajedničkog, njihova vizija budućnosti očito je na istom ili barem vrlo sličnom putu.

I jedna i druga kompanija izgradila je svoj brand na inovativnosti i dizajnu, također, obje kompanije izgradio je čovjek s jasnom vizijom. Može li Tesla Motors postati dio Applea?

Početkom godine pisao sam članak “Treba li Apple kupiti Teslu i “pokupiti” Elona Muska?”, u kojem sam se osvrnuo na tadašnje glasine koje su počele kružiti.

Naime, San Francisco Chronicle objavio je poduži članak u kojem ističe kako je Elon Musk, šef Tesla Motorsa, održao sastanak s Adrianom Pericom, šefom za spajanja i akvizicije u Appleu. Sastanak se navodno održao prošle godine u proljeće, a navodi se čak i da se Musk susreo i sa šefom Applea Timom Cookom.

O čemu se na sastanku raspravljalo za sada nije poznato, no nagađaju se dva scenarija. Prvi je taj da bi Apple mogao kupiti Tesla Motors, čija je trenutna vrijednost oko 25 milijarde dolara, što Appleu ne bi bio problem s obzirom na njihovih 160 milijardi dolara u banci, plus profitabilan biznis koji provodi Tesla. Činjenica jest da Apple traži nova tržišta, pa je jedno od njih svakako i automobil, gdje kompanija ugrađuje aplikacije kao što su Siri i Apple Maps. 

Drugi scenarij jest da bi Apple mogao uložiti u razvoj produkcije baterija u Tesli, što bi također moglo poboljšati buduće Appleove uređaje, mana s kojom se susreću svi prozvođači mobilnih uređaja.

Svakako je zanimljivo na cijelu priču spomenuti kako je i Steve Jobs jedno prilikom napomenuo da su ozbilno razmišljali o kreiranju povezanog automobila, koncept koji su neki nazivali iCar, no od toga očito nije bilo ništa — barem za sada.

Ove godine možda saznamo nešto više informacija o ovoj temi, no bilo bi zanimlijvo vidjeti spoj Applea i Tesla Motorsa. Mislim da to može biti samo dobra stvar za ljubitelje električnih automobila, no ne baš i za naftne lobije.

Foto izvor

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti