Što su to "botovi" zbog kojih je Elon Musk odustao od kupovine Twittera?

Što su botovi na društvenim mrežama i kako ih prepoznati?

Martina Čizmić | 11.07.2022. / 14:01

Internetski botovi, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vjerojatno ste već u nekom trenutku čuli izraz "botovi na društvenim mrežama". Pogotovo ako ste u posljednje vrijeme pratili sapunicu oko Elona Muska i kupovine Twittera. Naime, Twitter tvrdi da je oko 5 posto računa na toj mreži pod kontrolom botova, dok Musk tvrdi da je broj puno veći i kreće se oko 20 posto. Čini se da je upravo ta razlika u broju presudila i natjerala Muska da odustane (barem privremeno) od kupovine Twittera.

Twitter (Foto: Getty) Tajno oružje: Znanstvenici za borbu protiv botova na Twitteru angažirali umjetnu inteligenciju

No, što su zapravo "botovi" i o čemu se točno radi?

Jednostavno rečeno, "bot" je automatiziran softver koji odrađuje specifične zadatke ili aktivnosti u ime korisnika. Taj korisnik može biti osoba ili pak tvrtka ili organizacija. Botovi se najčešće koriste za slanje promotivnih poruka (bile one željene ili ne), a na društvenim mrežama sve se češće koriste za provokacije, poticanje svađe ili promoviranje neke ideje, proizvoda ili pak osobe.

Ovisno o tome kako su programirani, botovi mogu automatski zapratiti različite profile na društvenim mrežama, retvitati ili dijeliti sadržaj, čak i slati direktne poruke (naravno, najčešće neželjene). Mogu stvarati lažne lajkove i pratitelje, a svojom aktivnošću mogu i pokrenuti lažne trendove, rasprave pa čak i svađe.

Tako se spominje korištenje botova tijekom kampanje za predsjedničke izbore u SAD-u, koji su dodatno polarizirali biračko tijelo i poticali na svađe i rasprave na društvenim mrežama.

No, ne moraju svi botovi biti loši. Neki botovi mogu se iskoristiti kako bi vam skrenuli pozornost na nešto, podsjetili vas na važan datum ili pak prikazali vam vijesti koje bi vas mogle zanimati.

Europski izbori na internetu EU izbori na udaru trolova, botova i lažnih vijesti: Kako se zaštititi?

Problem je što je većina botova na Twitteru, one prve, loše vrste pa umjesto da vas upoznaju sa zanimljivim profilima, zatrpavaju vaš zid s oglasima, lažnim informacijama ili sumnjivim linkovima koji mogu naštetiti vašem uređaju.

Kako prepoznati botove?

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da prepoznate botove.

Prije svega, treba obratiti pozornost na sam profil s kojeg se sumnjive objave objavljuju. S obzirom na to da se botovi stvaraju u velikim količinama, ljudi koji ih programiraju, najčešće nemaju vremena ispunjavati podatke o "korisniku" na profilu. Tako najčešće profili kojima upravlja bot imaju generičku fotografiju, nemaju nikakve podatke o korisniku, objavljuju puno sličnih objava, objavljuju u pravilnim razmacima i slično.

Istraživanje koje su napravili znanstvenici sa Sveučilišta Indiana, otkrilo je kako se aktivnost botova pojačava kad su u pitanju određene teme. Ponajprije se radi o temama koje izazivaju kontroverze i u kojima plasiranje lažnih informacija (što botovi rade jako dobro i jako brzo) može u potpunosti promijeniti stav javnosti - kao što su kriptovalute, politička pitanja ili pitanje zdravlja (npr. pandemija, cijepljenje i slično).

Nažalost, koliko god oprezni bili, teško možemo izbjeći susret s botom na društvenim mrežama. No, postoje alati koji mogu pomoći u njihovom detektiranju. Primjerice, BotSight je iOS i web aplikacija koja radi u Chromeu, a koja automatski provjerava tvitove kako korisnik skrola kroz Twitter i prikazuje postotak vjerojatnosti da je neki profil zapravo bot.

Ako je pak vaš profil na Twitteru odjednom privukao velik broj čudnih pratitelja, možete provesti reviziju svojih pratitelja pomoću FollowerAudita i provjeriti jeste li zaista postali popularni ili vas je "otkrio" bot.

Botovi (Foto: Thinkstock) Glavni akteri izbora u svijetu više nisu političari, nego botovi

Znanstvenici sa Sveučilišta Indiana ističu kako je gotovo nemoguće točno odrediti koliko je botova na Twitteru (a i na drugim društvenim mrežama).

Čak i kad bi bilo moguće točno procijeniti koliko je lažnih računa, to ne bi riješilo problem njihovog postojanja. Značajan korak bio bi priznavanje kompleksne prirode ovog problemma. To bi pomoglo društvenim mrežama i političarima da razviju pravi odgovor na ovaj problem, ističu znanstvenici sa Sveučilišta Indiana.

U prijevodu, koliko god oprezni bili, nećete moći izbjeći susret s botom. Na korisnicima je da ih prepoznaju na vrijeme i reagiraju prijavom ili blokadom (ovisi o društvenoj mreži) kako bi smanjili njihov utjecaj na druge korisnike. I naravno, nemojte slijepo vjerovati svemu što pročitate na društvenim mrežama. Nikad ne znate stoji li iza te objave čovjek ili bot.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti