Stručnjaci upozoravaju na pametne igračke: Zabavne su i edukativne, ali predstavljaju i opasnost za djecu

Roditelji bi se trebali dobro raspitati prije nego djetetu kupe igračku s ugrađenom kamerom, mikrofonom, podrškom za bluetooth itd.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.11.2023. / 13:06

Djeca i AI (Foto: Getty Images)

Posljednjih desetak i više godina brojni predmeti oko nas postali su pametni - od telefona, televizora, satova i drugih uređaja. Sve su popularnije i pametne igračke, odnosno igračke u kojima prevladava tehnologija poput kamera, senzora i slično. Takve igračke mogu biti jako zabavne, korisne i edukativne, no stručnjaci upozoravaju i na njihovu potencijalnu negativnu stranu.

Pametni sat Mnogi mladi nemaju ništa protiv da roditelji prate njihovu lokaciju putem satova i mobitela

Takve igračke, prema izvještaju američke organizacije za zaštitu javnog interesa i potrošača PIRG Education Fund, mogu snimati fotografije djece, njihove glasove, pratiti lokaciju te druge podatke koji predstavljaju rizik za sigurnost i privatnost djece. Iz ove organizacije kažu da takve igračke špijuniraju djecu i predstavljaju zastrašujuću prijetnju za najmlađe.

Iz PIRG Education Funda odlučili su se provesti istraživanje o opasnosti pametnih igračaka nakon što je Federalna trgovinska komisija optužila Amazon za kršenje prava djece koja su koristili njihovu glasovnu asistenticu Alexa. Naime, Amazon je pohranjivao audio zapise glasova djece na svojim serverima, a bilo je problema i s hakerima koji su putem pametnih zvučnika djeci pričali horor priče.

Globalno tržište za pametne igračke poraslo je s 14,1 milijardi dolara prošle godine na procijenjenih 16,7 milijardi dolara ove godine. Do 2027., predviđaju neki analitičari dobro upoznati sa stanjem na tržištu, ta bi se cifra trebala - udvostručiti. Dakle, možemo očekivati sve više igračaka koje bi u biti mogle predstavljati određenu opasnost za djecu, a da roditelji toga uopće nisu svjesni.

Iz ove organizacije zato roditelje upozoravaju roditelje da, prije kupovine neke takve igračke, dobro prouče njihove opcije - imaju li kamere, mikrofon, podršku za bluetooth i WiFi ili neke druge opcije putem kojih bi takve igračke mogle prikupljati informacije o djeci.

Djeca s telefonima Nevjerojatne brojke: Znate li koliko obavijesti tinejdžeri dnevno dobivaju na telefone?

S obzirom na to da svijet ide u smjeru tehnologije i umjetne inteligencije, proizvođači igračaka i roditelji moraju obratiti veliku pažnju na sve potencijalne negativne posljedice koje bi korištenje takvih igračaka, odnosno gadgeta moglo imati za najmlađe. Potražnja će, to je jasno, rasti velikom brzinom te će mnogi roditelji svojoj djeci htjeti kupiti neku pametnu edukativnu igračku, no svakako trebaju voditi računa o tome da ponekad od takvih igračaka može biti više štete nego koristi.

Izvor: NY Post 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti